Românii, cei mai expuși la sărăcie din UE. Date oficiale din Europa

saracie

SURSA FOTO: pixabay.com

România ocupă din nou primul loc într-un clasament rușinos. Cele mai recente date Eurostat arată că românii au fost, din nou, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.

Românii, cei mai expuși sărăciei

Datele publicate miercuri de Eurostat arată că aproape o treime (32%) dintre cetățenii români au fost expuși riscului de sărăcie și excluziune socială anul trecut.

Este cea mai ridicată proporție înregistrată în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene în 2023.

Conform datelor oferite de Biroul European de Statistică, anul trecut 94,6 milioane de locuitori din Uniunea Europeană au fost expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Numărul este echivalentul a 21% din populație.

Aceasta înseamnă că acești oameni trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puțin una dintre următoarele situații:

  • risc de sărăcie
  • deprivare materială și socială severă
  • și/sau se aflau într-o gospodărie cu o intensitate foarte redusă a muncii

Cifra a înregistrat o ușoară scădere în comparație cu anul 2022. Atunci, 95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană erau expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Cifra este echivalentul a 21,6% din populație.

SURSA FOTO: Dreamstime

Procentajul excluziunii sociale în UE

În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, proporția cea mai ridicată a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială era înregistrată în:

  • România (32%)
  • Bulgaria (30%)
  • Spania (27%)
  • și Grecia (26%)

În schimb, cele mai reduse proporții erau înregistrate în:

  • Cehia (12%)
  • Slovenia (14%)
  • Finlanda și Polonia (ambele 16%)
SURSA FOTO: Dreamstime

Ponderea sărăciei în România, mai mare decât media UE

În ceea ce privește România, proporția persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a înregistrat o scădere, trecând de la 34,4% în 2022 la 32% în 2023.

În Uniunea Europeană, în 2023, riscul de sărăcie și excluziune socială era mai pronunțat pentru femei decât pentru bărbați, înregistrându-se o proporție de 22,3% pentru femei, comparativ cu 20,3% pentru bărbați.

În plus, mai mult de o cincime (22,4%) din populația Uniunii Europene care locuia în gospodării cu copii dependenți se afla în situație de risc de sărăcie și excluziune socială.

Peste una din cinci persoane din UE a fost expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială

În 2023, în UE existau aproximativ 94,6 milioane de persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, ceea ce echivala cu 21,4 % din populația totală.

Femeile, tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, persoanele cu un nivel scăzut de educație și șomerii erau, în medie, mai susceptibili de a fi expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială în 2023 decât alte grupuri din cadrul populației UE.