Românii cer oprirea războiului din Ucraina. Cele două țări trebuie să se așeze la masa negocierilor
Laboratorul pentru Analiza Războiului (LARICS) a efectuat un sondaj cu privire la evoluția conflictului militar din Ucraina, care arată că 70,5% dintre respondenții români sunt de părere că războiul trebuie oprit neapărat, chiar dacă țara condusă de Volodimir Zelenski va trebui să cedeze ceva.
Părerea românilor este în concordanță cu recomandarea pe care Ucraina a primit-o și din partea Statelor Unite ale Americii (SUA).
Pe acest fond, colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a comentat acest sondaj și spune că granițele dintre fostele republici sovietice socialiste erau administrate de Kremlin pentru a menține discordia.
Negocierile nu înseamnă capitulare
Acesta a subliniat că a te așeza la masa negocierilor nu înseamnă capitulare și nici dictat.
„Cu titlu personal reamintesc celor interesați de subiect că granițele dintre fostele republici sovietice socialiste erau administrative, nu erau granițe naționale, dar erau întreținute cu inteligență la Kremlin pentru a menține discordia, neînțelegerea, a cultiva oponenții de o parte și de alta și să ajung la situații în care Republici Sovietice Socialiste au pe teritoriul lor minorități naționale, cum este cazul Ucrainei, care are aproximativ 10 milioane de cetățeni ucrainieni de naționalitate rusă.
Din acest punct de vedere se exprimă ceea ce în Rusia spun tinerii 67 % dintre tinerii ruși propozabili pentru a fi trimiși pe front, care vor acum începerea negocierilor și ceea ce și administrația americană, prin consilierul pentru securitate națională, a dat un semnal informal că ar fi bine ca și ucrainienii și rușii să se așeze la masa negocierilor.
A te așeza la masa negocierilor nu înseamnă nici dictat și nici capitulare. Înseamnă negociere”, a precizat colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar.
Acest sondaj a fost realizat în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, pe un eșantion de 1001 persoane. Acesta este reprezentativ pentru populația României neinstituționalizată cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Metoda folosită este CATI, în toate județele din țară și în Sectoarele din Capitală.
Ucraina este dispusă să negocieze
Ucraina este dispusă să negocieze, dar doar cu viitorul lider de la Kremlin, deoarece Vladimir Putin nu este pregătit pentru astfel de discuții.
De partea cealaltă, Federația Rusă spune că și ea este deschisă la negocieri, însă nu acum deoarece o lege ucrainean nu permite dialogul cu liderul de la Kremlin.