Românii cheltuie anual două miliarde de euro pe cardul de credit

Chiar dacă piața cardurilor gâfâie în încercarea de a ajunge la număprul de carduri active existente înainte de criză (2009), cardurile de credit rulează anual două miliarde de euro.

Tranzacții în creștere, ceea ce nu înseamnă neapărat volume mai mari, pentru ca valorile per tranzacție sunt tot mai mici iar clienții sunt tot mai greu de găsit, este imaginea de astăzi a pieței cardului de credit, subliniază site-ul nocash.ro. Deși soldul portofoliului de carduri de credit s-a reîntors pe creștere începând cu trim.II 2011, recuperarea este timidă, produsele valide, aflate în circulație, fiind țn continuare cu 20% mai puține decât în martie 2009.

În piață sunt unități bancare ce nu reușesc să vândă niciun card de credit într-o săptămână. Practic, la nivelul celor 5.900 de unități bancare, la o creștere a soldului de 60.000 de carduri, media lunară pe primul semestru din 2012 este de numai 10 carduri per unitate.

Bucureștiul joacă un rol important în atragerea de clienți pe cardul de credit. O centralizare a datelor pentru șase emitenți – care dețin jumătate din piața cardului de credit – relevă faptul că ponderea capitalei este de 20%.
Per total piață, cardurile de credit au ajuns să ruleze anual aproximativ două miliarde de euro. Din această sumă peste 1,7 miliarde euro sunt tranzacționate pe cardurile bancare.

Va fi 2013 mai bun? Sigur nu pe emitere, unde ritmul de creștere va rămâne la nivelul celui consemnat în prima jumatate a anului sau chiar mai jos. Pe acceptare însă, dupa primele două trimestre, comparativ cu aceeași perioada din 2011, răspunsul este afirmativ, apreciază nocash.ro.