Klaus Iohannis a ținut un discurs, vineri, 1 Decembrie, la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a României, de la Palatul Cotroceni. Aici, el a vorbit despre anul electoral 2024, și a îndemnat la vigilență față de curentele extremiste.
Klaus Iohannis le transmite românilor să voteze în 2024
În cadrul discursului său, președintele Klaus Iohannis a transmis românilor să voteze în cadrul tuturor alegerilor din anul următor. Potrivit șefului de stat, anul 2024 va reprezenta un adevărat „exercițiu al maturității noastre democratice”.
Totodată, Iohannis consideră că 2024 va fi un an „hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”.
„Și aceasta deoarece vom avea alegeri europarlamentare, când îi vom desemna pe cei care ne fac, sperăm, auzită vocea în Uniunea Europeană, vom avea alegeri locale, cele care determină evoluția comunităților în care trăim, alegeri parlamentare, care vor contura majoritatea de guvernare, și alegeri prezidențiale, care vor arăta opțiunea românilor pentru cea mai înaltă funcție în stat.
Rezultatele acestui veritabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.
Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri, într-un an în care se vor împlini trei decenii și jumătate de la Revoluția din Decembrie 1989”, a declarat Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională.
Președintele României susține că procesul de dobândire a libertății și democrației naționale a fost o călătorie laborioasă, presărată cu dificultăți, care a însemnat sacrificii enorme din partea numeroaselor generații implicate în acest efort.
„Datorită lor, avem astăzi dreptul fundamental de a ne exercita votul, singurul instrument democratic prin care decidem cursul țării noastre.
De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a adăugat șeful statului.
Președintele României îi îndeamnă pe români la vigilență în faţa curentelor extremiste
În cursul anului 2024, cetățenii din România vor fi chemați la urne pentru a-și exprima votul în cadrul alegerilor europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În acest context, Iohannis a transmis un îndemn către români: curentele extremiste au potențialul de a deveni amenințări reale.
Potrivit lui Klaus Iohannis, cetățenii români au responsabilitatea de a proteja viitorul țării. El a mai adăugat că, „dacă nu suntem suficient de atenţi, pot deveni ameninţări reale la adresa principiilor de bază ale societăţii noastre şi a sistemului nostru de valori”.
„Suntem cu toţii conştienţi că în România mai sunt multe lucruri de făcut, iar schimbările amânate atât de mult timp trebuie să continue într-un ritm mult mai alert. Susţinerea investiţiilor, întărirea capacităţii instituţiilor de a servi corect interesele cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea serviciilor de sănătate, modernizarea administraţiei publice sunt obiective la care s-a început să se lucreze, dar nu am ajuns încă unde ne-am propus.
În ultimii ani, au fost demarate numeroase proiecte mari, inclusiv în zona energetică, unde s-au pus bazele utilizării unor tehnologii verzi care să reducă semnificativ dependenţa de gazul importat, aspect vital în actuala situaţie geopolitică. Au fost pornite reforme ale sistemelor publice, avem noi legi ale educaţiei, continuăm digitalizarea administraţiei, avem asigurate resurse pentru modernizarea Armatei într-un context extrem de dificil”, a afirmat Klaus Iohannis.
Iohannis face o retrospectivă a anului 2023
Președintele a vorbit despre crizele grave traversate de România și despre lunile și anii de incertitudine înfruntate la nivel global. El a vorbit și despre războiul din Ucraina, despre care a menționat că „părea de neconceput pentru Europa acestor vremuri”.
„Nu au fost deloc uşoare lunile de incertitudini şi de temeri despre cum ar putea să evolueze situaţia. Dar, chiar dacă aceste crize nu sunt încheiate, putem spune cu încredere că am reuşit să menţinem economia solidă, să încurajăm investiţiile, să asigurăm securitatea cetăţenilor noştri. Şi toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje politice toxice, chiar dacă i se pot reproşa lucruri şi acestei guvernări.
Fără o coerenţă guvernamentală, ar fi fost cu mult mai dificil să trecem cu bine prin crizele multiple cu care ne confruntăm. Însă cel mai important sprijin pe care se bazează naţiunea noastră sunteţi dumneavoastră, dragi români! Şi de aceea, cu prilejul Zilei Naţionale, vă mulţumesc pentru că purtaţi România în suflet şi, cu pasiunea, dedicarea şi implicarea voastră, sunteţi forţa care determină progresul şi bunăstarea întregii noastre societăţi!”, a mai spus el.
El a încurajat poporul român să mențină cu fermitate spiritul Marii Uniri și să îi amintească cu respect de cei „peste o sută de mii de români care, plini de emoție, devotament și curaj, s-au adunat la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, dându-și mâna ca frații”.
„Sunteţi cei care, în cele mai dificile momente – şi nu au fost puţine în ultimii ani – aţi avut tăria de a nu renunţa şi de a merge mai departe cu speranţa că, prin hotărâre şi perseverenţă, ne construim un viitor mai bun. Să păstrăm neclintit spiritul Marii Uniri şi al celor peste o sută de mii de români care, plini de emoţie, devotament şi curaj, au venit la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, să îşi dea mâna ca între fraţi.
Acelaşi spirit să ne călăuzească şi de acum înainte şi să transformăm împreună România în ţara pe care ne-o dorim! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a conchis președintele.