Conform studiului, peste 60% dintre români şi-ar dori mai multe instalaţii de reciclare şi compostare a deşeurilor în zona unde locuiesc, în timp ce 58% dintre aceştia declară că îşi doresc asigurări mai clare că deşeurile sunt, într-adevăr, reciclate. Totodată, aproape jumătate dintre cei chestionaţi spun că au nevoie de mai multe informaţii despre cum şi unde se separă deşeurile, în timp ce 40% s-ar lăsa convinşi să colecteze selectiv mai mult dacă s-ar oferi stimulente financiare, precum garanţii şi tarife reduse.
Românii preferă cel mai mult să colecteze selectiv sticle de plastic sau alte materiale de plastic, cu un procentaj de 60%, media europeană fiind de 90% în cazul acestor deşeuri. Pe locurile următoare se află colectarea selectivă a deşeurilor de sticlă, cutiilor metalice, deşeurilor de bucătărie, deşeurilor electrice şi electronice, pe ultimul loc aflându-se deşeurile de grădină.
Cu toate acestea, România, alături de Bulgaria, Letonia şi Cipru, se află spre finalul clasamentului european în ceea ce priveşte disponibilitatea de a sorta deşeurile menajere.
În ceea ce priveşte acţiunile pe care românii le-ar întreprinde pentru a reduce cantitatea deşeurilor generate, cei mai mulţi dintre aceştia (72%) spun că ar fi dispuşi să cumpere exact cât au nevoie pentru a limita deşeurile generate. De asemenea, 60% dintre români au precizat că ar depune eforturi pentru a repara aparatele stricate înainte de a cumpăra unele noi, în timp ce 48% ar evita să cumpere produse 'supra-ambalate'.
Pe de altă parte, românii, alături de bulgari şi maltezi s-au declarat cei mai puţin dispuşi să cumpere mobilă la mâna a doua pentru a reduce cantitatea de deşeuri de pe piaţă, în timp ce 7 din 10 suedezi, finlandezi şi danezi ar opta pentru o astfel de metodă.
Potrivit celui mai recent raport specialitate, întocmit de organizaţia Eco-Rom Ambalaje, în perioada 2004-2014, România şi-a îndeplinit în fiecare an obligaţia asumată faţă de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor de ambalaje, ajungând, în prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deşeurilor de ambalaje puse pe piaţă la nivel naţional.
Raportul relevă, totodată, că, la nivel naţional, românii colectează separat de 50 de ori mai mult decât acum opt ani, iar aproximativ 45% din populaţia României (circa 9 milioane de persoane) are acces în prezent la serviciul pus la dispoziţie de către organizaţia de mediu.
Statistica menţionează că, în ultimii zece ani, au fost reciclate 2,6 de milioane de tone de deşeuri de ambalaje, din care 1,1 milioane de tone au fost hârtie-carton, peste 560.000 de tone de plastic şi aproximativ 500.000 de tone de sticlă.
La nivel european se prefigurează creşterea până la 70 – 80% a obligaţiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020. În prezent, România are obligaţii anuale de reciclare şi valorificare pe fluxuri de deşeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligaţiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje şi deşeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii şi importatorii de bunuri ambalate, şi autorităţilor locale. Pe de altă parte, ţara noastră nu are ţinte anuale pentru deşeul municipal (deşeul generat în gospodării), principala obligaţie legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deşeul municipal.
AGERPRES