«Trebuie să ajung de urgență în Spania, la Santander. Am fost înștiințat de la Oficiul forțelor de muncă de faptul că am o ofertă la un atelier auto din oraș. Problema este că am apucat să-mi vând garsoniera, dar nu am reușit să fac contractul pentru apartamentul pe care vreau să-l cumpăr copiilor, în București. Așa că trebuie să mă reîntorc cât mai repede în țară», spune Ion Pașcu, un focșănean stabilit în Capitală acum câțiva ani, care a plecat să facă un ban în Spania, pe vremea când economia iberică duduia. Și-a găsit de lucru în nordul țării și, timp de un an, a lucrat cu carte de muncă. După ce firma la care a fost angajat s-a închis, a început să primească ajutor de șomaj. S-a întors în țară și a încercat să pună pe picioare o mică afacere, dar nu i-a reușit. Acum, se împarte între cele două țări și așteaptă să-și găsească un loc de muncă în Spania, țară care dă semne că iese din recesiune.
„Alți români, cu care împărțeam apartamentul închiriat în Santander, s-au întors acasă. Fiindcă au lucrat la negru, în construcții, nu au primit ajutor de șomaj și nu au mai avut din ce trăi“, adaugă Pașcu. „Există un fenomen de pendulare între cele două țări. Unii au revenit în România și au încercat să-și deschidă afaceri proprii. Alții, care aveau firme de construcții, s-au reorientat și se ocupă acum de renovări și amenajări interioare. Astfel de companii au chiar și câteva zeci de angajați. Mulți lucrează ca PFA și prestează diverse servicii. Și-au mai găsit temporar de lucru și cei care au lucrat în agricultură. Însă economia spaniolă, deși a înregistrat o creștere foarte mică, se estimează că va începe să creeze locuri de muncă abia din 2012“, a precizat, pentru Capital, ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor.
Nr. 9 în topul investitorilor în România
În Spania sunt înregistrați oficial circa 800.000 de cetățeni români, însă se estimează că numărul real este de peste un milion. Dintre aceștia, 300.000 contribuie la asigurările sociale, iar aproximativ 90.000 beneficiază de ajutor de șomaj. Criza internă din sectorul imobiliar s-a suprapus crizei de la nivel global, ceea ce a făcut ca rata șomajului să atingă pragul alarmant de 20%. În prezent, peste patru milioane de persoane se află în căutarea unui loc de muncă.
Comunitatea românească, cea mai mare în rândul emigranților din Spania (după ce a depășit comunitatea marocană, considerată ani de zile cea mai numeroasă) a fost puternic afectată de șomaj. Din informațiile furnizate de purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Șteț, rezultă că sumele trimise în țară în primele șapte luni ale acestui an de către românii care muncesc în Spania au totalizat 406 milioane de euro. Anul trecut, suma totală a transferurilor a fost de circa un miliard de euro, iar în 2008, de 1,7 miliarde de euro. Vârful a fost atins în 2007, când românii din Spania au trimis acasă 1,79 miliarde de euro.
Conform unui studiu realizat în 2008 de către un grup de economiști spanioli, comunitatea română din peninsulă contribuie la economia țării care i-a adoptat cu circa 1% din PIB. Calculul s-a făcut ținându-se cont de câștigurile salariale ale conaționalilor noștri. În ceea ce privește investițiile românești în Spania, acestea sunt nesemnificative, de ordinul a câtorva zeci de mii de euro pe an. În schimb, Spania este al nouălea investitor străin în țara noastră. Conform Registrului Comerțului, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, în România erau înregistrate aproximativ 4.000 de firme cu capital spaniol, cumulând peste 938 de milioane de euro, adică 3,41% din totalul capitalului străin investit în România.
Economia Spaniei nu va crea în 2010 mai multe locuri de muncă
decât se vor desființa.
Maria Ligor, ambasadorul României în Spania
Românii contribuie cu 1% la PIB-ul Spaniei
30 octombrie 2010, 08:15
Ultima modificare în 30 octombrie 2010, 11:15
O parte din românii stabiliți în Spania au supraviețuit crizei reprofilându-se. Cei care munceau la negru s-au întors în țară. Și unii, și ceilalți așteaptă ca economia iberică să-și repornească motoarele.
Etichete: afaceri spania,
constructii spania,
romani spania,
spania
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook