Potrivit datelor publicate joi, la polul opus, 29,4% dintre repondenţi au răspuns că au o situaţie financiară mai degrabă bună, iar alţi 26,9% că datele vor fi şi mai încurajatoare în perioada următoare.

Pe de altă parte, aproape 16% dintre cei chestionaţi consideră că peste un an vor avea o situaţie financiară mai proastă decât la ora actuală.

În ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor, peste o treime (34,1%) dintre români au menţionat că se împrumută frecvent pentru a-şi acoperi datoriile lunare. Dintre aceştia, 40,3% se împrumută de 3-4 ori/an, în timp ce 31,3% apelează la această variantă numai o dată pe lună.

În cea mai mare parte (42,4%), împrumutul se face de la membrii familiei, pe locurile următoare aflându-se prietenii apropiaţi (28,6%) şi rudele (14,6%).

Referitor la motivele pentru care oamenii se împrumută, în prim-plan se situează acoperirea datoriilor lunare (29,1%) şi apoi achitarea altor datorii (18%).

Tot la capitolul datorii, dar al timpului în care acestea se returnează, aproape 27% dintre repondenţi au spus că fac acest lucru între 1 şi 3 săptămâni. De asemenea, 21,3% dintre români îşi achită împrumuturile într-o lună şi încă 19% în mai puţin de o săptămână.

Sumele pe care cei chestionaţi le iau cu împrumut se încadrează între sub 100 de euro (35,9%) şi maxim 500 euro (41,4%).

Cercetarea iVox arată faptul că 38,1% dintre români au declarat că nu au datorii mari, iar dintre aceştia cei mai mulţi (13,2%) estimează că va dura maximum cinci ani până când le vor plăti, urmaţi de 11,2% care vor returna banii în mai mult de zece ani.

iVox este un portal de sondaje online, dezvoltat pentru a sprijini pe de o parte consumatorii şi, pe de altă parte, companiile în procesul optimizării relaţiei dintre cele două părţi, prin intermediul sondajelor de opinie.

Sondajele sunt proiectate şi interpretate în funcţie de specificul domeniului şi ariei de interes a partenerilor site-ului, iar construirea, proiectarea şi interpretarea rezultatelor este realizată într-un mod ştiinţific, în raport cu datele obţinute, tendinţele pieţei şi predicţiile specialiştilor din domeniu.

Rezultatele cercetărilor sunt garantate cu o probabilitate de minim 98%, în limitele unei erori de sondaj de sub 2%.