Anunţ major pentru toţi românii care au credite în lei ce se raportează la indicele ROBOR. Banca Naţională a României tocmai a afişat valorile aferente zilei de 2 septembrie.
Cele mai noi cotaţii ale indicilor ROBOR! Banca Naţională a României (BNR) a publicat cotaţiile pentru cea de-a doua zi a lunii septembrie.
Ce trebuie să ştie toţi românii care au credite în lei la bănci?
Evoluţia indicilor ROBOR pentru ziua de vineri, 2 septembrie
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut vineri la 7,93%, de la 7,95% cu o zi înainte.
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut şi el vineri, cotaţia fiind de 8,11%, faţă de 8,12% în şedinţa de joi.
Indicele ROBOR la douăsprezece luni a fost cotat la 8,25%, faţă de 8,26% cu o zi înainte.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață.
La începutul anului, acest indice era de 3,02%, iar în luna martie, era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Creșterea indicelui ROBOR la trei luni la nivelul actual a început pe data de 24 februarie, când a izbucnit războiul în Ucraina, moment în care a crescut de la 3,56% (23 februarie 2022) la 3,61% (24 februarie 2022).
Evoluţia ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.
Cotaţia indicelui IRCC
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. El este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.
IRCC este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională a României.
Valoarea IRCC valabilă între aprilie 2022 și iunie 2022 este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea din 2021. Astfel că, IRCC crește de la 1,86% la 2,65%.
Noua valoare este calculată pe baza dobânzilor la tranzacțiile interbancare din ianuarie 2022 și martie 2022, când inflația anuală era mai redusă și dobânda cheie era mai mică.