Prețul carburanților luni, 2 septembrie

Prețul carburanților luni, 2 septembrie. Pentru românii care plănuiesc să își alimenteze mașinile luni, 2 septembrie 2024, există vești bune pe piața carburanților.

Conform informațiilor furnizate de specialiști, prețurile la benzină și motorină au continuat să scadă, iar această tendință se menține în actualul context economic.

pompa
SURSA FOTO: Dreamstime

Cât costă un litru de benzină luni, 2 septembrie?

Astfel, în această săptămână, prețul benzinei a scăzut cu 3-4 bani pe litru comparativ cu valorile înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute.

În prezent, un litru de benzină standard se vinde între 7,15 și 7,3 lei, în timp ce benzină premium se poate găsi în intervalul de 7,76 până la 8 lei pe litru.

Cât costă un litru de motorină luni, 2 septembrie?

Pe de altă parte, motorina a înregistrat, de asemenea, o scădere similară. Prețul unui litru de motorină standard variază acum între 7,17 și 7,26 lei, iar motorina premium costă între 7,54 și 7,82 lei pe litru.

În contrast, prețul GPL-ului rămâne stabil, neînregistrând modificări recente. Astfel, un litru de GPL costă în continuare între 3,42 și 3,44 lei.

pompa benzina
SURSA FOTO: Dreamstime

Veștile din Norvegia au readus la maxim prețul gazelor în Europa

GNL continuă să curgă spre Asia trecând prin Europa, iar amenințarea opririi tranzitului de gaze rusești prin Ucraina rămâne.

Cu toate acestea, mișcarea cotațiilor a fost dată în această săptămână de știrile din Norvegia, care deja în august a început să reducă exporturile din cauza reparațiilor preventive.

Există suficient gaz în Europa, instalațiile de stocare sunt pline în proporție de peste 90%. Cu toate acestea, de ce să nu jucăm pe riscuri și noi amenințări, s-au gândit comercianții.

Petrol

În cursul săptămânii trecute, cotațiile petrolului de referință Brent din Marea Nordului au reușit să crească de la 78,5 dolari pe baril la peste 80 de dolari, dar vineri au scăzut sub cifrele inițiale – la 76,9 dolari.

La început, prețurile mondiale au fost stimulate de vestea că producția și exporturile din Libia sunt oprite. Cu toate acestea, temerile că cererea va fi mai mică decât oferta au învins din nou. De data aceasta, zvonurile din OPEC+ au lucrat la scădere.

Joi, jumătate din capacitatea de producție din Libia a stat în picioare – cu 700 de mii de barili pe zi. Pierderile totale în Rapidan Energy Group sunt estimate la 900 de mii – 1 milion de barili pe zi. Oprirea a fost rezultatul unei noi runde de conflict între două guverne concurente cu privire la postul de șef al Băncii Centrale.

De asemenea, livrările din Irak vor fi reduse din cauza depășirii cotei OPEC+, relatează Reuters.

Între timp,  OPEC+ nu își va schimba planurile. Intenționează să înceapă creșterea planificată a producției de petrol din octombrie, crescând treptat cotele pentru participanții la acord.

Gaze

Săptămâna trecută, prețul gazelor în Europa a revenit pe creștere. În șapte zile, cotațiile livrărilor de gaze pentru o lună în avans la hub-ul olandez TTF au crescut de la 420 de dolari pe mia de metri cubi la 451 de dolari.

Acesta este ușor sub nivelul la care a sărit costul combustibilului imediat după confiscarea stației de măsurare a gazelor Sudzha din regiunea Kursk.