Prețuri la pompă, miercuri, 28 august 2024. Cât costă un litru de motorină? Cât de mult s-a ieftinit benzina față de zilele trecute? Aflați în rândurile următoare.
Prețuri la pompă, miercuri, 28 august 2024
Prețuri la pompă, miercuri, 28 august 2024.
Un litru de benzină standard costă între 7,19 lei şi 7,33 lei, iar un litru de benzină premium costă între 7,79 lei şi 8,03 lei. Un litru de motorină standard costă între 7,2 lei şi 7,29 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,57 lei şi 7,85 lei. Un litru de GPL coastă între 3,42 lei şi 3,44 lei, conform Peco Online.
Prețul petrolului au scăzut cu 2% marți, 27 august 2024
Marți, 27 august 2024, prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2% din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea economiei în SUA și China, care ar putea duce la o cerere mai mică de energie. Această scădere a venit după ce prețurile crescuseră cu peste 7% în ultimele trei zile, potrivit Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au coborât cu 1,31 dolari americani, adică 1,6%, ajungând la 80,12 dolari americani pe baril până la ora 15:27 GMT. Prețurile țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,30 dolari americani, sau 1,7%, ajungând la 76,12 dolari americani pe baril.
După creșterea puternică din ultimele trei zile, petrolul și-a mai pierdut din avânt marți. Totuși, această scădere pare a fi doar o corecție temporară, iar prețurile ar putea să revină curând pe creștere. Traderii au observat că prețurile pentru ambele tipuri de contracte de luni nu au reușit să depășească un anumit nivel critic, aflat în jurul mediilor mobile pe 200 de zile.
„Complexul se retrage astăzi, pe măsură ce ţiţeiul îşi ia o pauză de la avansul puternic de 6 dolari din ultimele trei sesiuni. Cu toate acestea, aceasta pare o corecţie normală, care probabil va fi urmată de o reînnoire a creşterii”, au spus analiştii de la firma de consultanţă energetică Ritterbusch şi Asociaţii.
În ultimele zile, prețurile au crescut semnificativ, iar analiștii spun că asta ar putea fi legat de o posibilă închidere a câmpurilor petroliere din Libia, care ar putea duce la o reducere a producției cu aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi. De asemenea, tensiunile din Orientul Mijlociu, în special conflictele dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban, au influențat și ele prețurile.
Piața este în așteptare în contextul intensificării luptelor dintre Israel și Hezbollah. Prețurile au fost recent susținute și de speranțele că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor luna viitoare. Dobânzile mai mici pot încuraja creșterea economică și, implicit, cererea de petrol.