Românii cu mașini pe motorină, taxați mai puțin. A intrat în vigoare chiar azi, 16 august

benzinarie, benzina, motorina

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii au parte de noi vești cu privire la prețului unui plin de motorină sau benzină. Noile tarife arată că posesorii de mașini din România pot economisi puțin dacă-și alimentează mașina vineri, 16 august.

Prețuri carburanți vineri, 16 august

Prețurile carburanților continuă să fluctueze semnificativ, reflectând schimbările frecvente de pe piață.

Vineri, 16 august, se poate observa o scădere în prețul motorinei comparativ cu ziua precedentă. Astfel, șoferii au un prilej de a economisi la alimentarea vehiculelor.

Prețurile actuale ale carburanților

Potrivit specialiștilor citați de Observatornews, prețurile pentru benzină și motorină variază în funcție de tipul de combustibil și de locația stației de alimentare:

  • Benzina standard se vinde acum între 7,31 și 7,46 lei pe litru.
  • Benzina premium are un preț cuprins între 7,92 și 8,16 lei pe litru.

În ceea ce privește motorina:

  • Motorina standard este disponibilă la prețuri ce variază între 7,33 și 7,42 lei pe litru.
  • Motorina premium costă între 7,70 și 7,98 lei pe litru.

De asemenea, pentru cei care folosesc GPL, prețul mediu este între 3,41 și 3,45 lei pe litru.

SURSA FOTO: Dreamstime

Creșterea prețului european al gazelor stimulează vânzările de combustibil rusesc

Creșterea prețului gazelor în Europa, atribuită recentei invazii ucrainene de la Kursk, ar trebui să se adauge la veniturile Rusiei din vânzarea combustibililor fosili.

De când Kremlinul și-a lansat invazia în Ucraina, în februarie 2022, țările UE au plătit 200 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili ruși, în principal petrol și gaze, potrivit unei analize a think-tank-ului CREA.

Veniturile Rusiei din vânzările de gaze, care reprezintă puțin mai puțin de jumătate din veniturile sale din furnizarea de energie către UE, ar trebui să se majoreze. Creșterea vine ca urmare a unei majorări neașteptate de 13% a prețurilor gazelor în ultima săptămână.

Potrivit analiștilor, contrainvazia Ucrainei în provincia rusă Kursk, de unde Gazprom pompează gaze către Europa, a determinat comercianții să acționeze în anticiparea unei reduceri a fluxurilor.

SURSA FOTO: Dreamstime

Țările UE au cheltuit peste 400 de milioane de euro pe gaz

Numai între 29 iulie și 4 august, țările UE au cheltuit peste 400 de milioane de euro, în principal pe gaz și petrol, potrivit CREA.

Acești bani pălesc în comparație cu fluxurile financiare anterioare – de la 5,3 miliarde de euro în martie 2022 la 1,5 miliarde de euro în prezent.

Deși UE a parcurs un drum lung în reducerea dependenței sale de Rusia, este departe de a fi terminat.

Cărbunele rusesc – care a reprezentat o mică parte din total – a fost interzis în totalitate în Europa. Nu același lucru se poate spune despre alte surse de energie.