Klaus Iohannis a promulgat legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, joi, 5 septembrie 2024.
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale”, a informat, joi, Administraţia Prezidenţială.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege marți, 3 septembrie 2024.
„Finalul unui drum lung şi destul de anevoios, care înseamnă finalizarea reformei sistemului public de pensii. Oricât se încearcă acapararea politica a procesului de reforma a pensiilor, meritul PNL este incontestabil.
Reforma sistemului de pensii nu poate fi ruptă de PNL. Dimpotrivă! PNL a iniţiat si a susţinut fiecare etapă în parte”, a precizat inițiatoarea proiectului de lege, Raluca Turcan.
Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei va intra în vigoare de la 1 octombrie 2024
Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei va intra în vigoare de la 1 octombrie 2024, a anunțat liberala Raluca Turcan, actual ministru al Culturii, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale. Ea a inițiat acest proiect legislativ în urmă cu doi ani de zile. Deși ar fi dorit ca această măsură fiscală să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2023, este mulțumită că se va întâmpla de la 1 octombrie 2024.
Ca fost ministru al Muncii și Protecției Sociale, ea a început reforma pensiilor și a contribuit la digitizarea dosarelor de pensii. Acum, regretă faptul că inițiativa ei, care aduce echitate în sistemul de pensii și creșteri semnificative pentru aproximativ 83% dintre pensionari, a fost afectată de anumite erori de calcul și de comunicare.
Din punctul ei de vedere, ar fi trebuit să fie clar specificat, de la început și pe fiecare decizie de pensie, că nicio pensie nu va scădea prin recalculare. Își dorește ca toate eventualele erori să fie corectate prin verificări amănunțite la casele teritoriale de pensii, astfel încât niciun pensionar să nu fie nedreptățit.
„Tot ca parte componentă a reformei pensiilor, mă bucur că săptămâna viitoare, alături de colegii din coaliţia de guvernare, vom vota în Parlament proiectul legislativ pe care eu l-am iniţiat şi depus, în anul 2022, pentru majorarea, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului de la care se impozitează veniturile din pensii. Chiar dacă eu mi-am dorit ca această măsură să intre în vigoare de anul trecut, de la 1 ianuarie 2023, este foarte bine că acest lucru se întâmplă şi de la 1 octombrie 2024.
Ca fost ministru al Muncii, care a demarat reforma pensiilor, care a făcut posibilă digitizarea tuturor dosarelor de pensii, nu pot să nu afirm că este regretabil că o asemenea reformă, care aduce echitate în sistem şi majorări semnificative pentru aproximativ 83% dintre pensionari la nivel naţional, a fost umbrită prin anumite erori de calcul şi, mai ales, prin erori de comunicare.
De la bun început şi pe fiecare decizie de pensie trebuia să se scrie, negru pe alb, că nicio pensie nu va scădea prin recalculare! Îmi doresc ca toate eventualele erori să fie eliminate prin verificări minuţioase la nivelul caselor teritoriale de pensii şi niciun pensionar să nu fie nedreptăţit, în final”, a declarat ea, sâmbătă, 31 august 2024.