Românii cu telefon ascultat. Legea prevede condiții clare cu prevede la interceptarea apelurilor în România. În primul rând, trebuie să existe o suspiciune rezonabilă că s-a comis o infracțiune.
Românii cu telefon ascultat. Mulți se întreabă care sunt condițiile pentru interceptarea convorbirilor telefonice în România. Legea prevede mai multe reguli clare. În primul rând, trebuie să existe o suspiciune rezonabilă că s-a comis o infracțiune sau se pregătește comiterea unei infracțiuni.
Românii cu telefon ascultat. Ce spune legea?
Conform Legal Badger, trebuie să fie îndeplinite 3 condiții:
Prima condiție este există unei suspiciuni rezonabile că s-a comis o infracțiune sau se pregătește comiterea unei infracțiuni.
A doua condiție este că măsura trebuie să fie proporțională în raport cu scopul urmărit la primul punct.
Ultima condiție arată că scopul urmărit de primul punct să nu poată fi realizat prin altă măsură.
Interceptarea convorbirilor reprezintă o metodă specială de cercetare penală
Sursa menționată subliniază că interceptarea convorbirilor reprezintă o metodă specială de cercetare penală. Totodată, este reglementată în legislația procesual-penală.
Aceasta constă în monitorizarea, captarea și înregistrarea comunicărilor sau conversațiilor efectuate prin:
- intermediul telefonului;
- sistemelor informatice;
- alte mijloace de comunicare la distanță.
Cercetarea este realizată în mod secret și trebuie să fie autorizată de către un judecător, la solicitarea organelor de urmărire penală.
Trebuie să există o suspiciune clară și rezonabilă pentru a justifica această ingerință în drepturile fundamentale ale persoanei vizate
Publicația menționată subliniază faptul că trebuie să există o suspiciune clară și rezonabilă pentru a justifica această ingerință în drepturile fundamentale ale persoanei vizate.
Suspiciunea rezonabilă, în materia interceptării convorbirilor, reprezintă un standard probatoriu preliminar. Această condiție trebuie îndeplinită înainte de orice cercetare.
De asemenea, condiția impune existența unor indicii temeinice care să sugereze că persoana în cauză a săvârșit o infracțiune gravă sau pregătește săvârșirea unei asemenea infracțiuni.
Mai mult, trebuie să existe un grad ridicat de probabilitate.
Este necesară o evaluare obiectivă a faptelor și circumstanțelor cunoscute la momentul solicitării măsurii de interceptare
Pentru stabilirea unei astfel de suspiciuni, este necesară o evaluare obiectivă a faptelor și circumstanțelor cunoscute la momentul solicitării măsurii de interceptare.
La rândul lor, indiciile care fundamentează suspiciunea trebuie să fie suficient de solide. Observatorul trebuie să fie obiectiv și imparțial de probabilitatea implicării persoanei vizate în activitatea infracțională suspectată.
Există și alte condiții. De exemplu, instanța va lua în considerare mai mulți factori:
- gravitatea infracțiunii investigate;
- importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinut;
- particularitățile cauzei.
Există și alți factori, precum amploarea și durata propusă a interceptării, numărul de persoane potențial afectate, natura informațiilor care ar putea fi obținute, dar și impactul asupra terților neimplicați.