2020 este un an electoral foarte important pentru România, pentru că vor avea loc atât alegeri locale, în luna iunie, cât şi parlamentare, programate pentru luna noiembrie, dacă planurile privind alegerile anticipate nu vor devansa această dată. Recent sosiţi la guvernare, liberalii încearcă să profite de capitalul de încredere şi de valul de simpatie generat de victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale pentru a învinge categoric PSD-ul în alegeri.
În acest sens, Guvernul a iniţiat un proiect de lege care ar avea ca scop prevenirea turismului electoral. Proiectul îi vizează pe românii care au o viză de flotant. Astfel, liberalii îşi doresc să elimine posibilitatea de a vota la alegerile locale pentru persoanele care au obţinut viză de flotant în urmă cu mai puţin de 3 luni faţă de data scrutinului electoral.
Premierul Ludovic Orban explică că multe persoane obţin o viză de flotant doar pentru a vota pentru un anumit primar. “Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor”, susţine prim-ministrul liberal.
“Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor în funcţie de interesele unor primari care vin şi îşi aduc votanţi pentru o zi, care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă”, a declarat Ludovic Orban.
În plus, el a venit şi cu o serie de date statistice legate de alegerile din 2016, când s-a înregistrat o migraţie suspectă.
“Am făcut o analiză pe 200 de localităţi unde a fost o migraţie suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016, evident aproape toate luate în preajma alegerilor, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin. Dacă cineva îmi spune mie că în 2016 cei 20.000 s-au hotărât să îşi facă viză de flotant pentru că s-au mutat, nu o să îl cred”, a precizat premierul Orban, potrivit playtech.ro.
Alianţa USR-PLUS se opune măsurii dorite de Guvern
Alianţa USR-PLUS susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor. Reprezentanţii alianţei susţin că fenomenul „turismului electoral” nu poate justifica o astfel de restricţie în condiţiile în care sistemul electronic exclude posibilitatea votului multiplu.
“Alianţa USR-PLUS susţine modificarea legii alegerilor locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor. O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul ‘turismului electoral’ în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de Guvern”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de USR-PLUS.