Vânzările de mobilă s-au diminuat la şase luni cu 18%, la 767 milioane euro, sub declinul estimat, de 20-30%, iar până la finele anului industria se poate redresa, astfel încât scăderea anuală să fie de 15%, a declarat luni preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny.

„Scăderea nu a fost atât de mare cât s-a estimat iniţial, mai ales că a scăzut piaţa imobiliară şi cea a construcţiilor. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în lunile ianuarie şi februarie, ca apoi în lunile iulie şi august să asistăm la o creştere a comenzilor de export”, a afirmat Sereny, luni, într-o conferinţă de presă.

Ea a explicat că la începutul anului firmele de profil s-au confruntat cu scăderea comenzilor pe piaţa internă şi cea externă, cu creşterea dobânzilor la creditele acordate clienţilor, cu lipsa lichidităţilor, care a determinat amânări la plata furnizărilor, întârzieri la plata facturilor şi dificultăţi la achitarea creditelor. În plus au existat presiuni din partea clienţilor pentru reducerea preţurilor cu 20-30%.

În aceste condiţii, companiile au redus personalul şi săptămâna de lucru la patru zile, au renunţat la acordarea unor stimulente salariaţilor şi au revizut costurile de fabricaţie.

Scădere cu 17,4% a exporturilor

În primele şase luni ale anului trecut vânzările de mobilă s-au ridicat la 939,7 milioane euro. Exportul a scăzut în primul semestru al acestui an cu 17,4%, la circa 500 milioane euro, de la 596 milioane de euro în ianuarie-iunie 2008, iar importul a înregistrat un declin de 35,6% la 155 milioane de euro, faţă de valuarea de 241 milioane de euro din primele şase luni ale anului trecut.

De asemenea, consumul s-a redus cu 26,3%, la 431,2 milioane de euro.

22% dintre angajaţii din domeniu au fost concediaţi

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, producătorii de mobilă au disponibilizat 22,3% din personal, ajungându-se la 56.800 de angajaţi. În primul semestru al anului trecut în industria mobilei lucrau 73.100 de persoane.

„Principala măsură la care au apelat firmele din industrie a fost de reducere a numărului de personal. Totuşi, estimăm că în semestrul doi nu vor mai fi disponibilizări masive, astfel că până la finele anului vom asista la reducere totală a numărului de angajaţi cu 22%, la acelaşi nivel din acelaşi semestru”, a explicat Sereny.

Potrivit datelor APMR, în 2008 în industria mobilei erau angajate peste 78.000 de persoane, cu 9% mai puţin faţă de 2007.

Ritmul scăderilor se va termpera

Pentru 2009, APMR estimează că ritmul de scădere a vânzărilor se va tempera, astfel că se va înregistra un declin de 15%, maxim 17%, faţă de valoarea producţiei din 2008, de 1,74 miliarde euro.

Anul trecut, piaţa mobilei s-a redus cu 7,5%, de la 1,89 miliarde de euro în 2007.

Sereny a spus că din cauza crizei economice referinţele consumatorilor au suferit anumite schimbări astfel că românii preferă în prezent mobila modernă realizată de firmele româneşti, în locul celei de export.

SURSA: Mediafax