Românii care fac schimbări în blocuri vor trebuie să se supună legii

Locatarii care efectuează lucrări de îmbunătățire în blocuri riscă amenzi, conform legii, chiar dacă modificările aduse sunt benefice.

Astfel, amenzile pentru lucrări în blocuri nu se aplică doar pentru daune, ci și pentru reparații sau îmbunătățiri. De exemplu, cineva care a dorit să amenajeze o terasă a descoperit că, deși îmbunătățea aspectul blocului, a fost sancționat pentru aceste modificări.

Cineva a vrut să afle cum poate modifica terasa adiacentă apartamentului său. Persoana a întrebat despre cum să propună în Adunarea Generală amenajarea unei terase mari de pe un bloc nou. Aceasta nu știa de unde să înceapă și a cerut sfaturi. A presupus că ar avea nevoie de autorizație, acordul locatarilor de la etajele inferioare și găsirea unei firme specializate.

„Aș dori să propun în Adunarea Generală lucrarea de amenajate terasă pentru un bloc nou ce are o terasă foarte mare și care poate fi amenajată foarte frumos. Dar nici nu știu de unde să încep.

Ce mă sfătuiți, care ar fi primii pași în acest sens? Bănui că trebuie autorizație, acordul celor de dedesubt și bineînțeles găsită firma de amenajare”, a întrebat un român.

Persoana care a întrebat a fost surprinsă să afle că riscă o amendă. I s-a spus că primul pas este să identifice proprietarul terasei, care poate fi fie locatarul de la ultimul etaj, fie dezvoltatorul. După aceea, i s-a recomandat să consulte un arhitect pentru a verifica dacă amenajarea este posibilă.

blocuri apartamente
SURSA FOTO: Dreamstime

„În primul rând trebuie să aflați cine este proprietarul terasei. Pot fi proprietari cei ce dețin acela apartament de la ultimul etaj, dar și dezvoltatorul. Apoi să luați legătură cu arhitectul și să vedeți dacă este posibila această lucrare”, l-a sfătuit cineva.

Ulterior, a aflat că schimbarea destinației unei părți din bloc poate avea costuri mari.

Modificarea destinației unei proprietăți comune este permisă doar dacă se respectă toate următoarele condiții:

a) Nu se afectează drepturile celorlalți coproprietari;

b) Nu se împiedică utilizarea normală a întregului condominiu de către toți proprietarii;

c) Se obține acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu;

d) Se obțin toate acordurile, avizele și autorizațiile necesare conform legislației în vigoare, emise de instituțiile competente.

Pentru astfel de lucrări se aplică amenzi, iar dacă modificarea este efectuată de mai mulți locatari, fiecare va fi sancționat.

Schimbarea destinației părților comune se poate stabili doar printr-o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, adoptată în unanimitate de toți proprietarii din condominiu.

În caz contrar, sancțiunile pot varia între 4.000 și 9.000 de lei.