Sezonul rece aduce mai multe îngrijorări pentru bucureșteni, care sunt obișnuiți să rămână fără apă caldă și căldură. Opririle neprogramate ale agentului termic reprezintă o realitate cu care locuitorii capitalei s-au confruntat de multe ori de-a lungul anilor.
Bucureștenii pot cere despăgubiri dacă rămân fără apă caldă și căldură
Cetățenii aflați într-o astfel de situație au opțiunea să ceară despăgubiri. Totuși, trebuie să urmeze anumiți pași și să fie atenți la mai multe detalii. Potrivit explicațiilor oferite de un avocat, proprietarii vor fi obligaţi să convoace Adunarea Generală a proprietarilor din blocurile care vor să se implice în astfel de litigii.
Ei trebuie să voteze deschiderea unei acţiuni în instanţă.
„În mod secundar, se va pune problema că judecata se va face cu o societate al cărui statut juridic nu îi va putea despăgubi pe păgubiţi”, a explicat Adrian Cuculis.
Bucureștenii nu vor avea cum să-şi recupereze posibilele daune pe care le-ar putea câştiga în instanţă
El a subliniat apoi că bucureștenii nu vor avea cum să-şi recupereze posibilele daune pe care le-ar putea câştiga în instanţă.
„Vor trebui să se înscrie în tabelul creditorilor şi de acolo să fie plătiţi ca atare, având în vedere că RADET este în faliment”, a mai spus avocatul.
Proprietarii de apartamente pot chema furnizorul în vederea anulării facturilor emise
Potrivit avocatului, tot proprietarii de apartamente pot chema în judecată furnizorul în vederea anulării facturilor emise de către aceasta în care este inclusă şi plata agentului termic, de care nici n-au beneficiat.
Avocatul subliniază că proprietarii de apartamente nu pot deschide asemenea acțiuni în mod individual. Explicația este că „nu ar avea calitatea procesuală necesară”. Contractele de căldură sunt semnate cu asociaţia, ci nu cu proprietarii în mod individual.
„De ştiut pentru cei care vor să deschidă asemenea acţiuni, cererea de chemare în judecată nu se poate face de către proprietari în mod individual, aşa cum am indicat mai sus, asta pentru că nu ar avea calitatea procesuală necesară, contractele de căldură fiind semnate cu asociaţia şi nu cu proprietarii în mod individual”, a completat avocatul.