Teraplast va înființa o nouă companie în Ungaria, după ce țara a devenit principalul export acestui grup. Consiliul de Administrație al companiei spune că societatea va avea răspundere limitată în Ungaria și că se va situa în Berettyóújfalu, județul Hajdú-Bihar.
”Consiliul de Administraţie al societăţii TeraPlast SA informează acţionarii si potenţialii investitori cu privire la faptul că, în cadrul sedinţei din data de 2 septembrie 2022, a aprobat constituirea de către Societatea TeraPlast SA, în calitate de asociat unic, a unei Societăţi cu Răspundere Limitată în Ungaria, în localitatea in Berettyóújfalu, judetul Hajdú-Bihar, cu un capital social total de 3.000.000 forinţi. Noua societate va mări amprenta regională a grupului şi va reprezenta o bază logistică pentru acoperirea eficientă a pieţei locale”, anunţă grupul.
Exporturile au continuat să crească
László Vajda, Director Dezvoltare, spune că exporturile au continuat să crească atât ca valoare, cât și ca pondere. Acesta mai spune că după primele opt luni ale acestui an, exporturile au ajuns la 18 milioane de lei, un număr mult mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
„Exporturile au continuat sa crească în cadrul afacerilor grupului, atât ca valoare, cât şi ca pondere, iar după primele opt luni ale anului au atins nivelul de 18 milioane de lei, comparativ cu 7 milioane de lei în acelaşi interval din anul precedent. Susţinem această activitate externă prin deschiderea unui depozit în Ungaria, un centru care ne va permite să administrăm mai bine şi să răspundem eficient cererii de pe această piaţă dinamică”, spune acesta.
Amintim că Teraplast mai deține un depozit în Ungaria, acesta fiind specializat în distribuția de profile de tâmplărie.
Cifra de afaceri a grupului Teraplast a crescut cu 37% în primul trimestru al anului 2022
Grupul Teraplast a avut o cifră de afaceri în creștere în semestrul 1 din 2022, dar într-un ritm inferior intervalelor precedente, ca efect al unui mediu economic radical modificat, ceea ce a afectat performanțele. Degradarea climatului, vizibilă încă de la începutul anului, s-a accentuat în trimestrul 2.
Cifra de afaceri aferentă semestrului 1/2022 a crescut cu 37%, la 373,6 milioane de lei. EBITDA s-a situat la 35,7 milioane de lei, în scădere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Marja EBITDA s-a menținut la nivelurile țintite pentru liniile de business Instalații și Granule, însă marja la nivel de Grup a fost afectată de rezultatele TeraGlass și TeraBio Pack. Profitul net a cunoscut o contracție, până la 16,4 milioane de lei (S1/2021: 28,7 milioane lei), pe un puternic efect de bază și ca urmare a punerii în funcțiune a noilor investiții, care sunt încă în faza de „ramp up”.
O evoluție excelentă au cunoscut-o exporturile care, în primul semestru au atins nivelul de 63,8 milioane de lei, în creștere cu 79% comparativ cu S1 2021.
Avansul este dublu față de ținta de creștere cu 40% an/an propusă de Grup. Ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a urcat de la 13% în S1/2021 la 17% în S1/2022.
Chiar și într-un context complex, divizia de Instalații, cu cea mai mare pondere în rezultatul consolidat la nivel de grup, a avut o EBITDA în creștere și o cifră de afaceri solidă majorată cu 37% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și a menținut o marjă EBITDA de două cifre: 12,4%. Un factor esențial care a determinat evoluția bună a fost utilizarea intensivă a materialului reciclat. Acesta reprezintă un avantaj competitiv în condițiile actuale de piață și contribuie semnificativ la gestionarea optimă a costurilor.