Românii se declară nemulțumiți de sprijinul pe care l-a primit România de la Uniunea Europeană, în contextul pandemiei de coronavirus, se arată în Raportul cercetare Național întocmit de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde pentru luna martie 2020.
Astfel, la întrebarea ”Dumneavoastră personal sunteți mulțumit de ajutorul acordat de Uniunea Europeană României pentru eradicarea virusului?”, 46% dintre respondenți au răspuns cu ”nu”, 31% cu ”da”, pentru ca un procent de 23% să aleagă a nu se exprima asupra chestiunii.
Teama de infectare
Interesant este faptul că doar 38% dintre cei chestionați au răspuns cu ”da” la întrebarea ”Din punctul dumneavoastră de vedere Uniunea Europeană va rămâne în aceeași alcătuire și după ce pandemia va fi eradicată?”, în timp ce 24% cred că UE nu își va păstra aceeași alcătuire, iar 38% au răspuns cu ”nu știu/nu cunosc”.
În privința epidemiei de coronavirus, cei mai mulți respondenți ai cercetării sociologice se tem de posibilitatea de a fi infectați – 48%, în timp ce 45% dintre ei se declară speriați de criza economică ce va urma. Există și un procent de 7% de nehotărâți.
Iar 64% dintre cei chestionați acuză comunicarea defectuoasă a instituțiilor statului pe tema COVID-19, în timp ce 26% spun că modul de comunicare a fost unul adecvat, iar 10% au ales varianta ”nu știu/nu răspund”.
Repetarea anului școlar
În ceea ce privește repetarea sau nu a anului școlar, 75% dintre români cred că ar trebui ca Ministerul Educației să găsească soluții pentru ca anul să fie luat în calcul, 10% ar dori ca anul școlar să se repete, iar 15% nu s-au exprimat pe subiect.
Nici cu decizia Guvernului de a îi lăsa pe toți românii care au dorit să revină în țară să intre pe teritoriul României cei mai mulți dintre cei care au răspuns la întrebări nu sunt de acord. Astfel, 48% spun că a fost o decizie greșită, 38% cred că decizia corectă iar 14% ”nu știu, nu răspund”.
Raportul este totuși unul echilibrat, în condițiile în care 86% dintre respondenți spun că cei care au revenit din afara granițelor au transmis virusul cetățenilor în țară. Doar 3% neagă acest lucru, iar 11% au preferat să se abțină.