Întreaga populație a județului va avea servicii de apă și canalizare, însă investiția presupune o majorare a tarifelor pentru populație.
Proiectul din județul Sălaj trebuie implementat până în 2023 și va fi finanțat din fonduri europene cu peste 80 mil. euro.
Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată este unul regional, vizând şi judeţul Cluj, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 422 milioane de euro, din care investiţia din Sălaj este de 82,5 milioane de euro, consilierii judeţeni aprobând miercuri în unanimitate, într-o şedinţă extraordinară, contribuţia de 2%, respectiv 1,4 milioane de euro.
„Vorbim despre acest proiect de foarte multă vreme, în diverse forme. Numai eu ştiu din 2001 discuţii care s-au purtat. Principala problemă a fost întotdeauna gradul de suportabilitate al investiţiei şi, prin urmare, am ajuns în acest moment să găsim modalitatea de finanţare, forma de finanţare care grevează bugetul local într-o proporţie suportabilă de 2%. Investiţia este finanţată prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare, din Fondul de Coeziune 85%, bugetul de stat 13% şi autorităţile locale, respectiv bugetul local 2%. Investiţia pentru judeţ înseamnă o aducţiune nouă de apă de aproape 280 de kilometri. Principalul beneficiu este această aducţiune care va permite o alimentare cu apă de calitate şi în condiţii de siguranţă a întregului judeţ, practic, pentru că beneficiarii investiţiilor, sub cele două forme – alimentare cu apă şi canalizare sunt 42 de UAT-uri din judeţul Sălaj. Celelalte, care nu sunt în proiect au sisteme proprii construite deja sau au apreciat că nu le aduce un beneficiu această construcţie”, a declarat în cadrul şedinţei preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc.
El a subliniat faptul că proiectul va duce la o creştere a conectării populaţiei la alimentarea cu apă de la 79%, cât este în prezent, la 97,6%, iar pentru canalizare de la 89,5%, la circa 98%.
„Deci, practic, putem vorbi ca şi indicatori de calitate după finalizarea proiectului de un grad de alimentare cu apă şi de racordare la canalizare de aproape 100%, atât în urban cât şi în rural. (…) Din momentul în care UAT-urile vor aproba indicatorii, se creează premisa pentru a fi semnat contractul de finanţare, iar apoi aplicantul, care este Compania de Apă poate începe demersurile de implementare propriu zisă. Este, ca valoare, probabil cel mai mare proiect la nivelul regiunii, în acest moment”, a precizat Marc.
Investiţia va presupune însă şi o majorare a tarifelor pentru populaţie.
„Planul de evoluţie a tarifelor, pentru anii 2018-2019, se propune o majorare de circa 10% la apă şi la canalizare apoi, în următorii patru ani creşterile sunt simbolice. De la 1 ianuarie 2019, TVA-ul la canalizare practic se reduce de la 19% la 9%, deci o diminuare de 10% care estompează majorarea pentru anii 2018-2019”, a menţionat preşedintele CJ Sălaj.
SURSA: Agerpres