Jumătate din cele 20 de destinații operate cu zboruri charter în acest sezon estival sunt din Grecia, semn că insulele elene încă mai au ce oferi turiștilor români. Mai mult, din cele opt chartere cu autocarul, șapte sunt tot către această țară. Dacă adăugăm și turiștii care ajung pe continent – chiar și pe unele insule, precum Corfu sau Thassos – cu autoturismul propriu, Grecia este cea mai dorită vara aceasta, mai ales că patru noi destinatii – Mykonos, Lefkada, Skiathos și Parga – au intrat în portofoliul de oferte ale acestui an. „Grecii vin anual cu noi destinații, în ciuda oricărei crize economice. Astfel, în ultimii ani au fost lansate curse charter pentru diferite insule, în contextul în care tariful pentru un sejur în oricare dintre acestea pornește  de la 300-350 de euro“, spune Ciprian Enea, consultant Best Tourism.
La o cheltuială medie de 600 de euro, cei 30.000 de români așteptați la bordul charterelor în următoarele luni vor lăsa în vistieria elenilor aproximativ 20 de milioane de euro pe servicii de cazare cu mese incluse. La această sumă se mai adaugă alte aproximativ 10 milioane de euro, echivalentul ieșirilor în oraș, închirierii mașinilor și a șezlongurilor, respectiv al contractării excursiilor opționale.
Potrivit unei analize Capital, ce ia în calcul prețul pachetelor turistice comercializate de turoperatori, tarifele practicate de greci pentru închirierea unei mașini și a sezlongurilor de plajă, dar și costul unei mese în oraș, cele mai mari cheltuieli pe cap de român vor fi efectuate în Mykonos și Santorini, la polul opus fiind Zakynthos și Kos.
Zece insule, aceleași caracteristici
Oricine a fost la turci, la un hotel ce oferă servicii all inclusive, poate spune fără a greși că același produs al grecilor este total diferit. Un motiv în plus pentru ca agențiile de turism să recomande turiștilor sejururi ce includ cazare în regim demipensiune. Însă recomandarea este la fel de bună datorită gastronomiei grecești. Este păcat ca cei care ajung într-o insulă grecească, indiferent care, să nu încerce mâncarea proaspătă, adesea fructe de mare, servită la taverne pitorești, multe aflate în foste sate de pescari. „Mulți întreabă de all inclusive, dar le recomandăm demipensiune sau doar cazare cu mic dejun inclus, pentru că Grecia le oferă o mare varietate de terase, taverne și baruri“, spune Ana Goicea, sales & PR manager al turoperatorului Cocktail Holidays. Potrivit acesteia, spre deosebire de turistul care merge în Turcia și rămâne fidel unui anumit hotel de cinci stele, cel care optează pentru Grecia încearcă în fiecare an altă insulă.
O altă caracteristică comună pentru salba de insule ale elenilor este distanța, toate acestea aflându-se la aproximativ o oră și jumătate de zbor de la București. Rămânând la capitolul infrastructură, indiferent de insulă, șoselele și autostrăzile sunt foarte bine puse la punct, acest lucru constituind un avantaj pentru turistul care închiriază mașină pentru tururi. În medie, un autovehicul din clasa mini (Matiz, Fiat Panda, Chevrolet Spark) se închiriază cu 80 de euro pentru un weekend, acest serviciu fiind  cel mai ieftin în Skiathos.