Românii din străinătate nu vor mai trebui să stea la cozi

Anunț important pentru românii din străinătate! Valentin Făgărăşian, deputat PNL de Diaspora, a anunțat că „legea care nu-i mai trimite pe români să aştepte la cozi atunci când le expiră documentele sau când îşi pierd actele în străinătate are raport de adoptare şi săptămâna viitoare va primi votul Camerei Deputaţilor.”

Potrivit acestuia, anual, „aproape 150.000 de români se deplasează şi aşteaptă la cozi pentru emiterea acestui document!

După ce legea va intra în vigoare, orice român care va avea nevoie un titlu de călătorie pentru a se întoarce în ţară o va putea face de acasă, din faţa unui computer, în numai câteva minute – fără cozi, fără deplasări, fără costuri inutile.”

Valentin Făgărășian a adăugat că această lege rezolvă, de asemenea, problema recunoaşterii documentelor emise în format electronic de către alte autorităţi ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Această chestiune le dădea mari bătăi de cap românilor din străinătate.

”Aveţi încredere în PNL! Problemele dumneavoastră sunt prioritatea noastră în Parlament!”, a mai spus deputatul, citat de news.ro.

Tarife mai mici pentru românii care sună în țară din străinătate

În altă ordine de idei, amintim că românii din diaspora vor beneficia, de asemenea, de tarife de telefonie mai bune atunci când vor suna din străinătate în țară. În prezent, se aplică o taxă care poate ajunge până la 23 de eurocenți pe minut, pentru un apel dintr-un stat în altul. Costurile totale în interiorul Uniunii Europene sunt estimate acum la jumătate de miliard de euro.

În jur de șase milioane de români trăiesc în străinătate, majoritatea în state din UE. Cei mai mulți au numărul de telefon de la operatorii din țara în care locuiesc. Atunci când sună în România, la rude sau prieteni, plătesc un tarif suplimentar, care poate merge până la 23 de eurocenți pe minut. Europarlamentarii vor însă eliminarea acestor costuri.

„Noi considerăm teritoriul Uniunii Europene ca o singură entitate. Ar trebui ca într-o uniune, așa cum suntem, să poți să apelezi de unde ai fi, în orice altă țară, exact ca și cum ai apela în propria țară unde locuiești.” a declarat europarlamentarul Alin Mituță.

Aceste apeluri sunt denumite apeluri internaționale în interiorul Uniunii Europene. Ele sunt diferite de roaming, care se referă doar la călătoriile ocazionale. Mai multe puteți citi aici.