Românii din străinătate, aşteptaţi la votul pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie

Reguli la vot pentru românii din străinătate. Cum îşi vor putea exprima opţiunea la urne cetăţenii români care locuiesc în afara graniţelor României?

Un anunţ important în acest sens a venit de la Ministerul Afacerilor Externe chiar astăzi, 4 iunie. Aşadar, românii din străinătate vor putea vota la alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie, la orice secţie. Nu contează unde au reşedinţa sau domiciliul sau dacă se află temporar într-o ţară străină.

Votarea în străinătate începe sâmbătă, 8 iunie, ora 22:00, ora României. Prima secţie se va deschide în Auckland, Noua Zeelandă. Procesul electoral se va desfăşura în funcţie de fusul orar pe durata a 34 de ore, ultimele secţii din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 08:00, ora României. Secţiile care vor închide ultimele sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA şi în Canada.

În situaţii excepţionale, votul se poate prelungi

alegeri, calendar alegeri, vot, votare alegeri europarlamentare
Reguli în străinătate pentru votul la europarlamentare / SURSA FOTO: Dreamstime

MAE a transmis că procesul electoral se mai poate prelungi în cazul în care există alegători care încă aşteaptă la rând la anumite secţii.

„Dacă la ora 22:00 mai există alegători care se află la rând şi aşteaptă intrarea la secţia de votare, aceştia au posibilitatea să voteze până la ora 23:59”, a precizat Iulian Ivan, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale.

Românii din străinătate care vor să voteze trebuie să prezinte un act de identitate românesc, aflat în termenul de valabilitate.

„La aceste alegeri se vor utiliza tablete pentru verificarea dreptului de vot, validarea alegătorilor şi preluarea semnăturii pe cale electronică şi generarea listelor electorale suplimentare în variantă electronică, dar şi transmiterea proceselor verbale către Biroul Electoral pentru secţia de votare din străinătate, tot în sistem electronic”, a mai indicat reprezentantul MAE.

Unde vor fi organizate cele mai multe secţii de vot şi unde nu se va putea vota deloc?

Românii din străinătate se vor bucura şi de o altă premieră absolută în acest an. Statul român va organiza cel mai mare număr de secţii de votare din străinătate de până acum, respectiv 915. Vor fi cu 474 mai multe secţii faţă de alegerile europarlamentarele din anul 2019.

Ţările cu comunităţi numeroase de români vor avea cele mai multe secţii:

  • Italia – 150 de secţii de votare,
  • Spania – 147 de secţii,
  • Regatul Unit al Marii Britanii – 104 secţii de votare,
  • Germania – 87 de secţii,
  • Franţa şi Principatul Monaco – 67 secţii,
  • Republica Moldova – 52 secţii.

În plus, potrivit MAE, în Statele Unite vor fi 45 de secţii de votare, în Belgia, 24 de secţii, în Austria, 17 secţii, în Irlanda, 16 secţii de votare, iar în Regatul Ţărilor de Jos – 16 secţii. În Danemarca vor fi 14 secţii şi alte 12 secţii de votare vor fi organizate în Canada.

Totuşi, vor exista şi ţări sau oraşe unde nu se va putea vota, din motive obiective.

„Din motive obiective, nu se vor organiza secţii de votare în următoarele state şi oraşe: Afganistan, pentru că militarii români au fost restraşi din teatrele de operaţiuni, Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat, Odessa, unde activitatea Consulatului este suspendată temporar.

În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba. În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă, iar în Libia, a fost relocată la Tunis. În Coreea de Nord, activitatea este suspendată temporar, iar la Ierusalim, din cauza condiţiilor de securitate din zonă”, a mai declarat Iulian Ivan.