Potrivit datelor Băncii Mondiale prezentate de MoneyGram, românii care lucreaza temporar sau permanent în străinătate trimit în țară peste 3,4 miliarde dolari, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 100 de dolari pe persoană dacă se ia în calcul numărul de circa 3,4 milioane români plecați din țară.
Majoritatea banilor, 87%, vin din Uniunea Europeană, în timp de din America de Nord (SUA și Canada) din 9%, iar 4% din alte state. Conform estimărilor aferente 2014, din Italia vin cei mai mulți bani, puțin peste un miliard de dolari, în timp ce din Spania intră 792 milioane dolari, din Germania 451 milioane dolari, din Ungaria 220 milioane dolari, din SUA 199 milioane dolari, din Israel și din Marea Britanie câte 104 milioane dolari, din Canada 98 milioane dolari, din Austria 76 milioane dolari, iar din Franța 58 milioane dolari.
MoneyGram a anunțat atingerea niveluli de 3.500 de locații partenere în România, după ce în în urmă cu câțiva ani avea doar o mie de locații. „România este o piață cheie pentru noi în Europa având în vedere dimensiunea celor care lucrează în străinătate și trimit bani acasă”, spune Alexander Hoffmann, vicepreședinte executiv al Departamentului de Business Development și Global Product, care mai arată că „migrația este un fenomen global, o activitate umană foarte răspândită”.
Reprezentanții companiei au mai arătat că dacă înainte de criză mulți români se îndreptau către Spania, după 2008 au început să plece din Spania către statele nordice ale Europei și chiar către SUA. „Românii care au lucrat în Spania, Italia, Grecia şi în ţările din sud care se duc către nordul continentului, Germania, Marea Britanie, Suedia, Norvegia”, spune Radu Pojoga, directorul regional al MoneyGram pentru Europa de Sud-Est, care a adăugat că valoarea medie a unei remiteri este de 300 de euro.
Un fenomen interesant este și acela că România devine tot mai mult și o țară de destinație pentru alte naționalități, precum filipinezii și indienii, care vin să lucreze la noi și trimit la rândul lor bani acasă.
MoneyGram se pregătește să lanseze și în țara noastră „self service” prin care se pot trimite automat bani către o persoană din altă țară prin intermediul telefonului sau prin banking online, iar primitorul poate ridica banii direct la un bancomat (dacă are cont bancar). Pentru cursul de schimb, compania are un departament specializat în SUA, care modifică de două ori pe zi cursul valutar pe baza cotațiilor internaționale de forex exchange, fără a utiliza cursul interbancar sau cotațiile BNR.
Comisionul practicat pentru remiteri depinde de sumă, de distanța dintre țări și de alte elemente, dar nu depășește 5% din valoarea transferului. Suma maximă care poată fi trimisă prin intermediul MoneyGram într-o singură zi de o persoană este de 15.000 de euro (în două tranșe).
MoneyGram a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,45 miliarde dolari și un profit operațional de 277 milioane dolari. Compania este prezentă în peste 200 de țări, cu un total de 350.000 de locații partenere, iar suma intermediată anul trecut a fost de aproape 600 miliarde dolari.