Românii din Valea Timocului cer ajutor de la București

Locuitorii români din Valea Timocului sunt afectați de activitățile miniere din zona orașului Bor. Acolo, compania chineză Zi Jin exploatează zăcăminte de cupru și aur începând din 2018. Aceștia au organizat joi un protest la Craiova. Ei cer sprijin din partea autorităților din România, Serbia și Uniunea Europeană.

Manifestanții afirmă că, în plus față de problemele de poluare, se confruntă cu situații de expropriere abuzivă. Reprezentanții companiei chineze confiscă case, terenuri și păduri fără să ofere nicio compensație corespunzătoare.

Predrag Balasevic, reprezentantul românilor din Valea Timocului și președintele Partidului Neamul Românesc din Serbia, a declarat joi la Craiova că la Bor se exploatează aurul și cuprul de 124 de ani.

Din 2018, mina de la Bor a fost cumpărată de firma chineză Zi Jin, o firmă de stat din China. De atunci au început marile probleme. El a menționat că în trecut au existat probleme cu ecologia în zonă, datorită minelor și a unei topitorii, însă acum s-a renovat și nu mai poluează aerul atât de mult.

Cu toate acestea, în zonă, pământul și apa nu mai pot fi folosite pentru agricultură. Râul Borului, considerat cel mai poluat râu din Europa, se varsă în Timoc, iar acesta din urmă se varsă în Dunăre, afectând Dunărea și țările învecinate cu Serbia, precum Bulgaria și România.

„La Bor se exploatează aurul şi cuprul de 124 de ani. Din 2018, mina de la Bor a fost cumpărată de firma chineză Zi Jin, o firmă de stat din China, şi de atunci au început marile probleme.

Noi am avut şi în trecut probleme cu ecologia în zonă, pentru că la Bor pe lângă minele din zonă avem şi o topitorie, însă acum s-a renovat şi nu mai poluează aerul atât de mult, dar în zonă pământul şi apa nu mai pot fi folosite din păcate pentru agricultură.

Avem cel mai poluat râu din Europa, se numeşte râul Borului, care se varsă în Timoc şi din Timoc se varsă în Dunăre, aşa că şi Dunărea este afectată şi ţările care sunt lângă Serbia: Bulgaria şi România simt poluare care vine de la Bor”, a spus, joi, la Craiova, Predrag Balasevic, reprezentant al românilor din Valea Timocului, preşedintele Partidului Neamul Românesc din Serbia.

Valea Timocului
Valea Timocului/SURSA FOTO: Agerpres.ro

Firma chineză nu respectă nicio lege din Serbia

Predrag Balasevic a adus în discuție faptul că firma chineză nu respectă nicio lege din Serbia, practicând un minerit necontrolat.

El a precizat că firma chineză nu respectă legile din Serbia, deschizând noi cariere fără a obține aprobarea instituțiilor sârbești.

Astfel, oamenii din zonă sunt constrânși să își susțină drepturile în instanță împotriva acestei companii.

Cu toate acestea, din cauza situației juridice din Serbia, procesele durează foarte mult. Balasevic a evidențiat că, în virtutea unei legi unice în Europa, firmele străine pot să efectueze exproprieri de terenuri în Serbia.

În plus, a menționat că statul sârb, instituțiile locale și primăria nu întreprind nicio acțiune pentru a sprijini locuitorii afectați.

„Pe lângă poluare, avem probleme din cauza politicii pe care o aduc chinezii printr-un minerit necontrolat.

Deci ei nu respectă nicio lege din Serbia: deschid noi cariere, intră pe pământul oamenilor fără o aprobare din partea instituţiilor sârbeşti, iar oamenii sunt nevoiţi să dea în judecată această firmă, dar având în vedere situaţia juridică din Serbia, procesele durează foarte mult.

Deci se intră pe pământ, li se ia fără a le plăti ceva pentru casele lor, pentru pământurile lor, pentru pădurile lor. Serbia are o lege prin care firmele străine pot să facă exproprierea terenului. Este o lege unică în Europa.

Statul sârb, instituţiile locale, primăria nu fac nimic pentru a sprijini aceşti oameni”, a subliniat Predrag Balasevic.

Predrag Balasevic a relatat că, de aproximativ două săptămâni, locuitorii unui sat au luat măsura blocării unui drum, interzicând trecerea utilajelor și camioanelor, din cauza distrugerilor provocate în satul lor.

Valea Timocului
Valea Timocului/SURSA FOTO: Agerpres.ro

Oamenii din zonă sunt bolnavi

Un studiu al Institutului de Sănătate de la Belgrad a constatat că toate tipurile de cancer sunt între cinci și zece ori mai frecvente în această zonă decât media națională din Serbia.

Predrag Balasevic a afirmat că, în contextul problemelor semnalate, oamenii din Valea Timocului sunt afectați nu doar din punct de vedere al proprietăților și mediului înconjurător, ci și în ceea ce privește sănătatea.

Deși au făcut apeluri repetate la Belgrad, solicitând intervenția autorităților, acestea nu au fost ascultate.

Ei doresc ca Bucureștiul să acorde mai multă atenție comunității lor de lângă granița cu România.

În ciuda aspirațiilor Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, există încălcări ale drepturilor fundamentale legate de:

  • minorități
  • ecologie
  • justiție
  • drepturile omului

Balasevic a subliniat necesitatea unei intervenții urgente din partea autorităților române pentru a proteja această comunitate aflată într-o situație în care traiul pe pământul lor devine tot mai dificil.

„Deci oamenii sunt bolnavi, li se distruge tot, inclusiv sănătatea. Se încalcă şi Constituţia Serbiei, iar noi cerem un ajutor de la instituţiile româneşti, pentru că strigătul la Belgrad care a fost trimis de mai multe ori nu a fost auzit.

Nu s-a reacţionat, prin acest protest cerem să se reacţioneze. Serbia este pe un drum spre UE, dar nu respectă nişte drepturi elementare când este vorba de minorităţi, ecologie, justiţie, drepturile omului.

Bucureştiul ar trebui să aibă grijă mai mare faţă de o comunitate care este aici, lângă graniţa cu România, care nu are drepturi elementare.

Dar noi suntem într-o situaţie unde fizic nu mai putem trăi pe pământul nostru”, a declarat Predrag Balasevic în cadrul unei dezbateri pe această temă organizată la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.

Oamenii sunt nevoiți să părăsească regiunea

Oamenii din Valea Timocului au organizat joi un protest pentru a atrage atenția presei, autorităților românești, sârbești și Uniunii Europene cu privire la situația dificilă a locuitorilor din zona orașului Bor. Aceștia, care au trăit în această zonă de secole, se confruntă acum cu presiunile exploatării miniere de către firma chineză, fiind nevoiți să părăsească această regiune.

„În Valea Timocului trăiesc români, este o comunitate destul de mare, în jur de 300.000 de români trăiesc în 154 de sate pur româneşti, 46 de localităţi mixte. Este o comunitate mare, care încă nu are dreptul să înveţe în limba română la şcoală, nu avem mass media în limba română, când este vorba de biserică, aceasta cu greu funcţionează şi lucrează în Timoc, unde sunt preoţi care greu îşi desfăşoară activitatea preoţească.

De ce este situaţia aşa? Este o întrebare bună, la care nici în ziua de azi nu avem un răspuns concret de la statul sârb. De ce o comunitate care a fost loială statului sârb se află în această situaţie? Noi suntem singura minoritate naţională din Serbia care a constituit Serbia modernă împreună cu sârbii, am fost alături de ei de fiecare dată când au luptat în toate războaiele.

Românii din Timoc au ajutat statul în care au fost şi drept recompensă nu am primit drepturile de la stat nici până azi. Pe lângă problema identitară, azi avem o problemă nouă, care este foarte acută: suntem nevoiţi să ne mutăm de pe pământul nostru şi mulţi români din zona noastră pleacă în alte colţuri ale Serbiei sau pleacă în afara Serbiei”, a mai spus reprezentantul comunităţii românilor din Valea Timocului.