Românii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult cât austriecii, cehii şi germanii. Polonezii sunt campioni ai economisirii în ECE, punând deoparte circa 16% din venitul lunar, fiind urmaţi de slovaci, sârbi şi turci, care strâng aproximativ 13% din venitul lunar. Comparativ, britanicii economiseau doar 7% din venit potrivit datelor de la mijlocul anului 2012, deşi veniturile lor s-au menţinut în mare parte la un nivel stabil.
"Economisirea a devenit mult mai importantă pentru majoritatea locuitorilor din această regiune faţă de acum câţiva ani. Această evoluţie reprezintă o veste bună deoarece susţine nivelul scăzut al îndatorării gospodăriilor şi contribuie totodată la creşterea lichidităţii sectorului financiar", a spus Martin Skopek, director ECE Retail, Erste Group.
În ECE, una din două persoane este obişnuită să pună periodic bani deoparte. Două treimi dintre cehi, slovaci, unguri, români, croaţi şi sârbi economisesc de îndată ce au bani disponibili. Majoritatea persoanelor intervievate în cadrul studiului au declarat că economisesc pentru a avea rezerve financiare, pentru pensie, pentru achiziţia unei locuinţe sau pentru renovări.
În termeni nominali, germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmaţi de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) şi cehi (78 euro). Barometrul arată un decalaj destul de mare, în condiţiile în care ungurii, ucrainenii, sârbii, croaţii, muntenegrenii şi românii pun deoparte mai puţin de 50 de euro pe lună.
Trei sferturi dintre cei care economisesc în ECE sunt îngrijoraţi că monedele locale se vor deprecia şi, prin urmare, că economiile vor fi mai puţin rentabile pe viitor. Astfel, 85% dintre români şi aproape trei sferturi dintre polonezi, austrieci şi germani sunt îngrijoraţi de deprecierea monedelor naţionale, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare.
În prezent, opt din zece români, sârbi şi unguri se simt personal afectaţi de situaţia economică negativă din ţările lor, în timp ce mai puţin de jumătate dintre cehi şi austrieci au resimţit impactul crizei financiare globale.
Slovacii şi cehii sunt cei mai dispuşi să se împrumute pentru achiziţia unei locuinţe (peste 70%), la polul opus situându-se românii (41%). Cu toate acestea, unele tradiţii nu sunt afectate de lipsa banilor, în condiţiile în care aproape o treime dintre polonezi spun că ar lua un credit sau ar plăti în rate pentru organizarea nunţii.
Barometrul Erste Group privind economisirea realizat de IMAS International pentru Erste Group cuprinde 12 ţări din Europa Centrală şi de Est.
Peste jumătate dintre respondenţii studiului din cele 12 ţări incluse consideră că nu au suficiente informaţii despre subiectele financiare.
Astfel, 80% dintre români şi turci cred că ar trebui să fie mai bine informaţi cu privire la economie şi finanţe, în timp ce doar aproximativ 55% dintre croaţi şi germani consideră acest lucru. Unul din doi români crede că este foarte important ca băncile să se implice în educaţia financiară atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Aproape 90% dintre toţi respondenţii consideră că o bancă ar trebui să ofere adulţilor ocazia de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele despre subiecte financiare şi economice.
Sursa: Agerpres