România are nevoie de 80 de ani pentru a ajunge la nivelul Bulgariei în ceea ce priveşte sumele economisite pe cap de locuitor, potrivit unui studiu realizat de compania A.T. Kearney.
În acest moment un român deţine, în medie, un depozit bancar de 1.034 de euro, cu toate că fondurile deţinute de populaţie în bănci au crescut în 12 luni cu 21%, conform studiului efectuat de compania de consultanţă. Cifrele sunt mult mai mici comparativ cu vechii din Bulgaria, care au depozite mai mari cu 50%, de 1.549 de euro pe cap de locuitor, sau cei din Turcia(1.196 euro), Polonia (2.281 euro) sau Ungaria (2.764 euro).
În analiza ceor de la A.T. Kearney Cehia se află pe primul loc, aici fiecare locuitor având un depozit mediu de 5.870 de euro.
„Dacă depozitele bancare vor creşte în acelaşi ritm din ultimele 12 luni în România şi Bulgaria, România va avea nevoie de 80 de ani să atinga valoarea depozitelor bancare pe cap de locuitor înregistrată pentru gospodariile din Bulgaria”, se arată în raportul companiei de consultanţă.
De asemenea, studiul mai arată că majoritatea resurselor financiare ale românilor sunt păstrate în sistemul bancar, puţine fiind plasate în titluri financiare sofisticate.
Pe ce cheltuie românii?
Analiza A.T. Kearney arată că obiceirile de chetuieli ale românilor sunt foarte dezechilibrate.
72% din cheltuielile românilor sunt pentru consum. Din acestea, 42% sunt direcţionate spre mâncare şi băuturi non-aloolice, în timp ce 19% se duc în întreţinerea casei, 7% pe alcool şi ţigări, 5% pe comunicaţii. Sănătatea şi transportul înseamnă 5%, respectiv 6%, din cheltuielile de consum ale românilor. 17% reprezintă alte cheltuieli.
17% din cheltuielile românilor sunt îndreptate spre taxe şi contribuţii iar 2% spre investiţii.
Creditarea la români
Nivelul depozitelor bancare ale românilor este mai mic decât cel al împrumuturilor, chiar dacă primele au avut o tendinţă ascendentă iar creditele au fost în scădere. În Bulgaria însă, depozitele deţinute de populaţie sunt mai ridicate decât creditele contractate.
În ţara noastră, depozitele totale ale populaţiei erau de 22,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, în creştere de la 21,7 miliarde de euro în intervalul similar din 2008. Împrumuturile au scăzut în acelaşi interval la 23,7 miliarde de euro, de la 25,7 miliarde de euro.
În Bulgaria împrumuturile au crescut, la 9,6 miliarde euro, de la 9 miliarde de euro în urmă cu un an, dar depozitele sunt mai mari, respectiv de 11,8 miliarde euro.
Angajaţii din sectorul public, cei mai afectaţi de criză
În România, angajaţii din sectorul privat au simţit cel mai mare impact al crizei, în din seprembrie 2008 până în aceeaşi lună din 2009 fiind desfiinţate 8% din locurile de muncă. În sectorul industrial au fost restructurate 14,7% din posturi, în construcţii 15,9%, în timp ce numărul de slujbe din sectorul public a crescut uşor, pe anumite segmente.
Studiul mai arată că în 2009 PIB-ul ţării noastre a pierdut 19,4 miliarde de euro, iar economia va avea nevoie de mai mulţi ani de recuperare pentru ca PIB-ul să ajungă la nivelul anului 2008.