Românii fug să muncească în străinătate! Cum vor să umple autorităţile golul creat

Potenţialul de dezvoltare economică a României aduce după sine o situaţie inedită. Muncitorii români nu mai sunt aşa interesaţi de joburile din ţară şi preferă să-şi clădească un viitor în alte locuri, unde sunt mai bine plătiţi, aşa că autorităţile sunt nevoite să găsească soluţii alternative.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) informează că a fost suplimentat cu 10.000 de avize de angajare/detaşare contingentul anual pe tipul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă.

„În contextul unor modificări legislative, prin Hotărârea Guvernului nr. 634 din 27 august a fost suplimentat contingentul anual pe tipul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă cu 10.000 de avize de angajare/detaşare”, precizează un comunicat al IGI.

Conform sursei citate, decizia privind suplimentarea contingentului din acest an la 30.000 de lucrători nou-admişi a fost luată având în vedere potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Avizul de angajare/detaşare este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. În primele opt luni ale acestui an a fost înregistrată o creştere semnificativă a numărului solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare a lucrătorilor străini şi au fost emise peste 17.800 de avize – o medie de peste 2.200 de avize eliberate lunar. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, se constată o creştere cu 165% a numărului de avize emise, arată IGI.

Potrivit HG nr. 34 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, în acest an IGI putea emite avize unui număr de 20.000 de cetăţeni străini, lucrători nou-admişi pentru următoarele tipuri de lucrători: permanenţi, stagiari, sezonieri, transfrontalieri, înalt calificaţi, detaşaţi, ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii).