Compania Romtelecom a înregistrat, în ultimele luni, la nivel naţional, pagube de sute de mii de euro în urma furturilor de cabluri telefonice din cupru care au afectat serviciile de voce, ultimele cazuri fiind înregistrate, săptămâna trecută, în municipiul Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, corespondentului Mediafax de Romtelecom, pentru asigurarea protecţiei reţelei, compania a instalat sisteme de alarmă pe traseele de cablu expuse pe distanţe lungi şi colaborează îndeaproape cu Poliţia Română prin echipe mixte pentru constatarea furturilor.

„Romtelecom se confruntă cu furturi de cabluri în diferite zone din ţară, inclusiv în judeţul Cluj. La nivelul întregii ţări, pierderile generate de furtul de cabluri au provocat companiei Romtelecom, în ultimele luni, pagube de ordinul sutelor de mii de euro. Pentru asigurarea protecţiei reţelei, Romtelecom a instalat sisteme de alarmă pe traseele de cablu expuse pe distanţe lungi, care indică instantaneu orice întrerupere de cablu către dispeceratul companiei. Pentru a limita apariţia unor asemenea cazuri, compania colaborează îndeaproape cu Poliţia Română prin echipe mixte pentru constatarea furtului”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor companiei, majoritatea cablurilor Romtelecom din zonele afectate sunt din cupru, acesta fiind, probabil, şi motivul principal al furturilor, „având în vedere că pot fi vândute centrelor de colectare de materiale neferoase”.

Reţeaua Romtelecom a fost afectată, săptămâna trecută, de furturi de cablu în zona cartierului Bulgaria din municipiul Cluj-Napoca, „având impact şi asupra funcţionării serviciilor de voce oferite de companie”.

„Timpul de înlocuire a cablurilor furate, de care depinde repunerea în funcţiune a serviciilor, este influenţat în mod direct de dimensiunea tronsonului de reţea afectat. Furturile de cabluri au impact, în primul rând, asupra clienţilor care suferă din cauza suspendării serviciilor. În plus, pierderile înregistrate, ca şi eforturile de remediere care trebuie realizate de companie constituie, în final, sume care ar fi putut fi folosite pentru dezvoltarea reţelei sau a portofoliului de servicii Romtelecom”, se precizează în comunicatul companiei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Cluj, Gina Pop, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax că în cazul furturilor de cablu telefonic din cartierul Bulgaria se întreprind cercetări pentru găsirea hoţilor.

În urma acestor furturi, locuitorii din zona respectivă nu au putut utiliza serviciile Romtelecom timp de trei zile.

SURSA: Mediafax