Termene şi promisiuni încălcate: aşa se poate rezuma restituirea banilor încasaţi ilegal de statul român pentru taxa auto, sub diferitele ei forme. Ultimul termen, 30 iunie, a fost iarăşi depăşit, iar oamenii sunt tot mai nemulţumiţi că Guvernul nu le returnează banii.
Cu toate că statul român promisese că va înapoia banii pe taxa auto până la jumătatea acestui an, acum este aproape luna septembrie şi Guvernul mai are de restituit un miliard de lei. Deşi Comisia Europeană a somat România sa dea înapoi banii încasaţi ilegal de la şoferi, Guvernul nu pare să se grăbească deloc sa restituie cei 7 miliarde de lei încasaţi din diversele forme ale taxei auto.
Începând cu 2017 şi până la jumătatea lunii august 2019, fuseseră restituite taxe auto şi dobânzi în valoare de 6 miliarde de lei. Banii au venit greu, după lungi aşteptări şi termene mereu amânate. Iniţial, banii din taxele auto ilegale trebuiau daţi înapoi până la finele lui 2018. Apoi, printr-o ordonanţă de urgenţă, termenul a fost mutat cu şase luni, până pe 30 iunie 2019. Nici acest termen nu a fost respectat, aşa că Guvernul este încă dator cu un miliard de lei către şoferi.
Adrian Benţa, consultant fiscal, a declarat pentru Ştirile Pro TV: „Nu au existat bani şi, în al doilea rând, e o procedură greoaie să restitui taxe pentru circa 2 milioane de persoane. Probabil până la sfârşitul anului se vor restitui toate aceste taxe.”
Numai persoanele fizice şi firmele care au depus o cerere de restituire la Fisc anul trecut, până la 31 august, îşi vor primi banii înapoi pe taxa auto. Ceilalţi îşi mai pot recupera banii doar apelând la instanţă.