Printre sutele de oferte de localuri cu specific romanesc, in Bucuresti au aparut zeci de restaurante cu specific european, asiatic sau sud-american. Daca in marile restaurante se poate oricand comanda o mancare frantuzeasca, in localurile si restaurantele "cu specific" ai de ales sortimente mai speciale. Preturile, de regula, sunt asemanatoare cu cele ale restaurantelor obisnuite. Cu toate acestea, singurele bucatarii spre care se indreapta gusturile romanilor, daca ne luam dupa numarul localur
Printre sutele de oferte de localuri cu specific romanesc, in Bucuresti au aparut zeci de restaurante cu specific european, asiatic sau sud-american. Daca in marile restaurante se poate oricand comanda o mancare frantuzeasca, in localurile si restaurantele „cu specific” ai de ales sortimente mai speciale. Preturile, de regula, sunt asemanatoare cu cele ale restaurantelor obisnuite. Cu toate acestea, singurele bucatarii spre care se indreapta gusturile romanilor, daca ne luam dupa numarul localurilor, sunt cele chinezesti, mexicane si italiene. Mancarea cu pretentii, cum este cea japoneza, nu a avut succes in Romania, singurul restaurant japonez din Bucuresti transformandu-se intr-unul chinezesc.
Restaurantele mai exotice au oferte traditionale, dar s-au adaptat si la gusturile europene, oferind si meniuri cu frigarui, salate etc. Bucatarii sirieni, marocani sau libanezi spun ca, in principal, au clienti arabi, romanii nefiind inca destul de familiarizati cu gustul unor mancaruri cu sosuri si combinatii din care nu inteleg mare lucru. Mancarurile arabesti par romanilor dulcege si nesarate, in amestecuri ciudate de sosuri si plante. Mai raspandite au devenit restaurantele chinezesti, ceva mai scumpe, dar cu meniuri mai adaptabile in functie de cererea clientilor.
Una dintre bucatariile apreciate de romani, cu o mancare foarte satioasa, este cea mexicana, bazata pe plante ca fasolea, porumbul sau fructul de avocado si cu multe condimente. Restaurantele grecesti au ca principala oferta fructele de mare si pestele, meniuri care se regasesc din belsug in bucataria greceasca.
Restaurantele germane, austriece sau elvetiene difera mai putin de cele autohtone. Se pot comanda mancaruri cunoscute, dar si, de exemplu, friptura de urs cu sos dulce de coacaze. Clientii sunt atrasi si de atmosfera acestor restaurante, care pot reda specificul cultural prin muzica, imbracamintea chelnerilor sau unele petreceri ocazionale.
Intr-un restaurant austriac sau elvetian e atragatoare si mancarea, dar atrag, mai ales, atmosfera, muzica si unele petreceri de sfarsit de saptamana sau cu ocazia sarbatorilor nationale. Sunt, de regula, localuri selecte, cu noua-zece mese. Localurile cu specific italian, alaturi de cele cu specific frantuzesc, sunt preferate de romani, fiind si cele mai numeroase.
In Bucuresti oferta este destul de variata: trei localuri belgiene, 19 – italiene, 12 – frantuzesti, trei – nemtesti, cinci – grecesti, cinci – libaneze, trei – indiene, patru – turcesti. In Capitala puteti gasi si cate un restaurant: spaniol, iranian, elvetian, marocan, brazilian si australian. In tara sunt destul de putine, exceptandu-le pe cele cu specific international si pe cele chinezesti, singurele mai exotice care au devenit pana acum cunoscute.
China – amestecuri de fructe, carne si sosuri din plante
Localuri: China Garden, Dragon House Minion, Harbin, Hua Lung, La Pagoda, Nan Jing – Bucuresti.
Beijing – Cluj.
Marele Zid Chinezesc – Brasov.
Mancaruri condimentate, de regula fine, tocate marunt, asortate cu plante exotice (abanos, ananas).
Exemple de meniuri: Rata de Beijing (filetata, dezosata, afumata) cu clatite umplute cu gem de soia.
Pui inabusit in vin cu ghimber
Pretul unei mese variate poate fi de aproximativ 400.000 de lei.
Liban – sosuri si cereale
Localuri: Soleta – Constanta
Abu Abdu – Bucuresti.
Mancaruri cu multe sosuri si amestecuri de cereale.
Exemple de meniuri: Arais – placinta cu carne, kebafih – chiftelute cu grau si ceapa, humus – pasta de naut, cous-cous – carne tocata, sos de rodii.
Se poate manca cu aproximativ 100.000 – 200.000 lei.
Grecia – deliciile marii
Localuri: Akropolis – Cluj,
Mesogios,
Amanda – Bucuresti.
Mancaruri gatite si fructe de mare.
Exemple de meniuri: Creveti prajiti in sos de usturoi, caracatita marinata.
Un meniu costa in jur de 300.000 de lei.
India – plante rare, condimente fine
Localuri: Sahib, Barka Saffron –
Bucuresti.
Mancare condimentata, asemanatoare cu cea chinezeasca, dar mai grea.
Exemple de meniuri: Bucati de pui
cu sosuri picante si abanos.
Mexic – condimente pe cactusI
Localuri: La Cucharacha – Timisoara; Pepper Jack – Brasov; El Passo – Cluj; Don Taco,Caraffa El Gringo – Bucuresti.
Exemple de meniuri: Supa de usturoi cu tortila, echiladas – cactusi copti, avocado umplut cu
ciuperci si creveti, chilaquiles – pui tinut in bere, cocteil margarita. Un meniu poate costa
aproximativ 2 – 300.000 de lei.
Maroc – dulciuri lang~ felul doi
Localuri: Marrakech – Bucuresti
Bucatarie cunoscuta mai ales pentru dulciuri (cu nuci, migdale).
Exemple de meniuri: Pastilla – placinta cu fructe de mare; tagine – berbecut cu migdale; prune si susan.
Italia – mai mult decat macaroane
Localuri: Basilicum, Mediterraneo, Opera, Vesuvio – Bucuresti
La Fatoria, Classico – Constanta
Pergola – Brasov
Moara – Bacau
Exemple de meniuri: Piept de curcan cu ananas si curry, salau la gratar, calamar.
Preturi intre 100.000 si 300.000 – un preparat.