Optimism moderat pe toate liniile. si in ceea ce priveste increderea in mediul de afaceri, dar si referitor la cifra de afaceri pentru acest an, investitii si somaj. Aceasta a fost nota distinctiva a raspunsurilor oamenilor de afaceri romani.

Studiul Economic European 2006, intreprins anual, la initiativa Eurochambres, arata ca increderea managerilor din toate tarile membre UE in dezvoltarea viitoare a afacerilor lor este in continuare relativ redusa, mai mult de jumatate din respondenti spunand ca nu se asteapta la schimbari economice pozitive majore in 2006. Cele mai optimiste raspunsuri au fost din Irlanda, Franta, Olanda, Portugalia, Italia si Finlanda. Cele mai multe raspunsuri pesimiste le-au dat antreprenorii din Spania, Luxemburg si Grecia.


Comparativ cu anul trecut, in tarile din afara zonei euro managerii sunt ceva mai retinuti atunci cand vine vorba de previziuni referitoare la dezvoltarea companiilor lor, dar mult mai increzatori decat cei din zona euro. Situatia difera insa semnificativ in functie de tara.


O analiza in randul celor noua state care, din 2004, fac parte din Uniunea Europeana arata ca asteptarile pe care le aveau in momentul aderarii s-au imbunatatit, ceea ce confirma faptul ca procesul de integrare a acestor tari pe piata unica a fost perceput ca o situatie din care ambele parti au avut de castigat.


Potrivit studiului, increderea in climatul de afaceri din Romania si Bulgaria a cunoscut o usoara depreciere, avand in vedere ca multe companii din cele doua tari se confrunta cu teama de o concurenta mai puternica. Cu toate acestea, circa doua treimi din managerii romani chestionati considera ca dezvoltarea companiilor pe care le reprezinta va fi superioara anul acesta fata de 2005. Aproximativ acelasi model de raspuns a fost inregistrat si la intrebarea referitoare la evolutia cifrei de afaceri. Desi ceva mai scazut fata de 2005, numarul antreprenorilor de pe piata locala care vad “lucrurile in roz” este impresionant (81,6% fata de 84,5 in 2005).


Estimari pozitive apar si in dreptul investitiilor. Peste 66% din firmele romanesti prevad o evolutie ascendenta a nivelului acestora, principalul motiv fiind apropiata aderare a Romaniei la UE. Prognozele sunt chiar mai optimiste pentru firmele din sectorul serviciilor, indicand un potential de dezvoltare mai bun al acestui domeniu fata de cel al sectorului productiv.


Conform aceleiasi surse, cele mai mari cresteri ale nivelului previziunilor asupra crearii de noi locuri de munca in 2006 sunt asteptate in Finlanda, Grecia, Cipru, Malta si Romania. Estimarile pentru acest an ale firmelor autohtone sunt extrem de optimiste, situandu-se la nivelul cel mai ridicat din intregul esantion. Din totalul celor chestionati, 40% nu prevad nici o modificare a numarului locurilor de munca. Asteptarile sunt diferite insa pentru firmele din sectorul productiv si cele din servicii. Aproape 50% din firmele din sectorul serviciilor afirma ca forta de munca nu va suferi modificari, fata de numai 33% din firmele producatoare.


Continuand traditia, un alt studiu, realizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a sintetizat opiniile, aprecierile si asteptarile a 81 de companii din Capitala asupra evolutiei a sase indicatori economici: cifra de afaceri, vanzari pe piata interna, exporturi, numarul de angajati, nivelul investitiilor si climatul de afaceri. Astfel, daca in 2005, 81% din firmele bucurestene chestionate anticipau o crestere a cifrei lor de afaceri, pentru 2006, ponderea acestora a crescut la 87%. In ciuda acestui optimism, pana in trimestrul al treilea al anului trecut, doar 63% din firmele chestionate inregistrasera o crestere a cifrei de afaceri, fata de 69% in 2004.


In ceea ce priveste vanzarile pe piata interna a firmelor din Bucuresti, prognozele pentru anul 2006 indica optimism (80,2%), fara a depasi cu mult nivelul anticiparilor similare facute in 2005 (79%).
Conform rezultatelor studiului, prognoza asupra evolutiei exporturilor firmelor bucurestene se mentine in acest an la un nivel relativ apropiat de cel din 2005 (60,3% fata de 63,6%).