Anunț APIA pentru fermieri. Termen final, 30 septembrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat un termen limită pentru fermierii care doresc să primească avansul din subvenții. APIA a reamintit că, până la 30 septembrie, toți cei care beneficiază de plăți trebuie să semneze cererea pe care au depus-o în campania din 2024.
Fermierii au termen până la 30 septembrie să semneze această cerere de plată. Fermierii trebuie să semneze documentul la Centrele APIA unde au depus cererile, cu excepția celor care au depus cererea fizic în perioada legală sau care au folosit semnătura electronică, semnând deja la momentul depunerii.
Fermierii care au depus cererea de subvenție pentru campania din 2024, dar nu au semnat-o încă, trebuie să meargă la instituția respectivă până la data de 30 septembrie pentru a semna documentul. Toate cererile, inclusiv angajamentele generale și cele specifice intervențiilor sau măsurilor solicitate, trebuie să fie semnate de către solicitanți.
Cererile tipărite la Centrele APIA, împreună cu angajamentele, declarațiile și declarația privind completarea și închiderea cererii transmise electronic (prin e-mail sau IPA-Online), vor trebui semnate de solicitanți până cel târziu la 30 septembrie.
Este important ca, înainte de a semna cererea de plată pentru 2024, solicitanții să verifice din nou informațiile și documentele depuse. APIA va începe primele plăți din acest an începând cu 16 octombrie, acordând un avans de 70% pentru schemele de plăți directe și 85% pentru măsurile compensatorii.
Ce documente trebuie să prezinte fermierii?
Fermierii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente, care atestă competențele lor în domeniul agricol. Este vorba despre:
- diplomă sau certificat pentru absolvirea unui curs de inițiere în domeniul agronomic, eliberat de un formator autorizat, conform legislației (Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților);
- diplomă, certificat sau adeverință care să demonstreze absolvirea unei forme de învățământ agronomic, precum școala profesională, liceul agronomic, facultatea de profil sau cursuri postuniversitare și doctorale;
- certificat de competențe profesionale, eliberat de un formator autorizat, care să demonstreze competențele profesionale necesare în domeniul agronomic;
- document emis de un angajator, care atestă experiența practică de cel puțin 12 luni în activitatea agricolă, acumulată în ultimii 10 ani, într-o exploatație agricolă. Acesta poate fi emis de un angajator de pe teritoriul României sau al altor state.