Subvenții APIA 2025. Oierii riscă să își piardă subvențiile

Subvenții APIA 2025. Oierii sunt îngrijorați de controalele efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și se tem că nu vor putea respecta cerințele legate de angajarea și condițiile de muncă ale ciobanilor, ceea ce le-ar putea afecta subvențiile.

Reprezentanții Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC) depun eforturi și exercită presiuni asupra autorităților pentru a stabili un cadru convenabil și realist, care să fie compatibil cu condițiile din teren, dar și cu cerințele necesare.

Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), a discutat despre problemele majore cu care se confruntă sectorul ovin din România. Potrivit afirmațiilor sale, cea mai gravă și urgentă problemă este situația ciobanilor pe piața muncii, precum și condițiile precare în care aceștia își desfășoară activitatea, care pun fermierii în pericol de a-și pierde subvențiile.

”Cea mai arzătoare problemă astăzi este cea cu ITM-ul, cu ciobanii care lucrează la noi. Noi nu spunem că nu vrem să plătim la statul român după ei. Noi suntem de acord să plătim orice taxă pe cap de oaie, dar nu putem să-i angajăm pe motiv că nu au documente, nu au certificat, buletin.

Unul vine și stă o săptămână. Până îi faci un buletin, stă o săptămână și pleacă, îți ia un cojoc și se duce”, a spus Ionică Sterp, potrivit Agrointel.

Oierii, nemulțumiți de riscul de a-și pierde subvențiile

Oierii și-au exprimat nemulțumirea față de riscul de a-și pierde subvențiile ca urmare a controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În acest context, aceștia sunt dispuși să plătească taxe suplimentare către stat pentru a îmbunătăți situația actuală.

”Dacă se poate modifica – și o să cerem să se modifice, plătim pe cap de oaie. Plătim 10 lei impozit nu știu, ANAF-ul, toată lumea să stea la o masă și să spună să plătim un leu sau doi în plus pe cap de oaie, cât trebuie statului român. Nu vedem ce legătură are ITM-ul că dacă vine și îți găsește un cioban care nu e angajat, să îți taie subvenția.

Și așa e mică și scade pe zi ce trece. Dacă se mai întâmplă și treaba asta, să se lase cu dosare penale, cu alte treburi, noi nu suntem de acord sub nicio formă. Asta e una dintre problemele foarte grave”, a spus reprezentantul APC.

oi ovine
SURSA FOTO: Dreamstime

Ionică Sterp afirmă că condițiile de muncă din domeniul agricol, în special activitatea ciobanilor, sunt incompatibile cu normele de muncă obligatorii impuse angajatorilor. El subliniază, de asemenea, că fermierii joacă un rol important în protecția socială a angajaților de la stână, oferindu-le un adăpost și alte condiții esențiale pentru o viață decentă.

”Ce facem cu ciobanul care e în vârful muntelui? Cum coboară să semneze un caiet, un zilier.. nu putem. Deci pe noi efectiv ne încurcă chestia asta și e grav. Până la urmă, orice am fi dispuși să facem, dar să nu umblăm după acte, că avem ce face și vă dați seama că noi lucrăm cu oameni simpli, și aceștia foarte puțini.

Atunci, statul român trebuie să le dea acestora ajutor social, dar noi le dăm un salariu, le dăm țigări, mâncare, cafea, adică vedem de ei. Noi cu ei ne facem treaba și ei sunt mulțumiți. După 8 ore ce fac cu el? Unde îi dau drumul? Îl trimit în stradă?”, a spus acesta.

Tensiunea din domeniul ovin crește

Tensiunea din sectorul ovin crește, având în vedere că timpul nu este de partea fermierilor. Aceștia intenționează să ceară o întâlnire de urgență pentru a stabili rapid un cadru în care ciobanii pot fi angajați și pot desfășura activitate într-o manieră viabilă și convenabilă pentru industrie.

”Am vorbit cu multe asociații din țară. E o frământare foarte mare. Nu știu cât îi sună pe alții, dar pe mine mă sună zilnic zeci de oameni și mă întreabă ce facem. Cum să îți taie subvenția? Ești falimentat, îți vinzi animalele să îți plătești datoria la primărie. Noi din 20.11.2024 am solicitat treaba asta în scris la Ministerul Agriculturii, că suntem de acord să plătim la statul român, dar să plătim pe cap de oaie o normă, o ceva.

Nu am primit până astăzi niciun răspuns în scris. Continuăm să facem demersuri în scris și să mergem peste ei la București pentru că ne bate mâine APIA (n.r.: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură) la ușă și trebuie să depunem cererile”, a explicat Ionică Sterp.

Situația devine și mai gravă, deoarece crescătorii de oi se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă. Cu toate că salariile ar putea fi atractive, nu există suficienți oameni dispuși să lucreze în acest sector.

”La noi în sectorul ovin nu e o muncă imposibilă, dar în ziua de azi oamenii nu mai sunt învățați să stea cu cojocul, să meargă la drum, în transhumanță, în vârful muntelui. Găsești greu oameni și aici, la câmpie. Mai lucrezi cu familia sau cu un om sau doi pe lângă tine, depinde de câte animale ai. Tot mai greu găsim forța asta de muncă, e pe cale de dispariție.

Aș prefera mâine să îi dau cuiva salariu 1.000 de euro, să plătesc după el, să știu că am o siguranță, dar nu găsești. Nu îți vine nimeni pentru că e greu. Nu sunt cazuri izolate, tocmai de asta când au venit cu propunerea eu am înțeles că a venit de la Bruxelles, dar noi ca autorități, statul român, știm realitatea din teren”, a spus reprezentantul APC.