Sărăcia a pus stăpânire pe România! În prezent, majoritatea familiilor se confruntă cu probleme financiare, iar oamenii au început să renunțe la diverse produse alimentare sau bunuri materiale pentru a face față scumpirilor actuale.
Deși avem printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, scumpirile continuă în țara noastră, iar majoritatea familiilor sunt îngenunchiate de sărăcie.
În situația actuală, economiștii susțin că salariul minim ar trebui să se apropie de venitul mediu lunar, dar şi că este necesară o scădere a impozitelor şi a taxelor pe venitul minim de cel puţin 10%.
Românii, îngenunchiați de sărăcie! La ce au trebuit să renunțe oamenii ca să facă față scumpirilor
Întrucât prețurile produselor și serviciilor cresc continuu, dar salariile stagnează, românii au devenit mai cumpătați. Unele persoane au ales să renunțe la diverse produse alimentare pentru a se ajunge cu banii, iar alții muncesc în plus.
„Este obligat de context să plătești energia electrică, gaze, utilități la preturi europene având venituri care nu se ridică la nivelurile medii europene”, explică Cristian Păun, analist economic.
„Este evident că atât timp cât banii nu ajung pentru cheltuielile casei pentru mâncare şi medicamente nimeni nu se mai gândește la ceasuri sau la alte obiecte de lux. Este trist. Este foarte trist”, spune Dragoş Frumosu, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru Antena 3.
„Am mai redus din calorifer în încăperile în care nu se locuiește.”
„Renunțăm la micile noastre plăceri, îmbrăcăminte.”
„Renunț la dulciuri, m-am gândit să îmi fac pâinea, să gătim mai mult să nu cumpăram totul de-a gata.”
„Suntem mult mai atenți la consumul de energie şi apă.”
„Nu fac reduceri de cheltuieli muncesc mai mult ca să suplimentez bugetul”, sunt câteva dintre declarațiile făcute de români.
În primăvară apar noi scumpiri
Deși situația actuală este dramatică, în primăvară se aşteaptă noi scumpiri, inflaţia fiind estimată la peste 8 procente.
„Gândiți-vă că producătorul care ne furnizează pâinea o coace cu nişte cuptoare electrice! Bun. El acuma are un contract de 440 de lei. Peste o lună de zile, va trebui să facă un contract, dacă va fi reglementat de stat la 1.000 de lei, va fi bine, dar văd că statul încă mai are de stabilit anumite lucruri.
Din septembrie şi până acum, n-am mai cumpărat ulei cu acelaşi preţ, de la o achiziţie la alta. La fiecare achiziţie, preţul a fost majorat.”, a spus preşedintele Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, Feliciu Paraschiv, la Radio Romania Actualități.