Românii interesați de locuințe de vacanță în Spania și Portugalia

Cercetarea analizează investiţiile în casele secundare din Europa de Sud-Vest, în era post-COVID. Astfel, studiul comparativ realizat de start-up-ul Directimo arată că Spania este preferată de investitorii români.

Totodată, o analiză publicată de Idealista relevă faptul că investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania.

În ceea ce priveşte achiziția de locuințe de vacanță, Costa del Sol a înregistrat, în 2022, cea mai mare creştere a investiţiilor străine (22%), generând o creştere de 11,7% a capitalului.

Alte pieţe consacrate, precum Coasta de Azur, întâmpină provocări în sectorul proprietăţilor de vacanţă. În acest timp, regiunile Portugaliei reprezintă o nouă opţiune pentru investiţiile în casele secundare. Ele oferă o alternativă solidă la Costa del Sol.

„Incertitudinea economică din Europa privind piaţa bursieră şi sectorul imobiliar tradiţional, alimentată de inflaţie şi conflictul din Ucraina, i-a determinat pe investitori să îşi îndrepte atenţia către locuințe de vacanță din sud-vestul Europei. Dorinţa de a se bucura de un stil de viaţă remote premium sau de lux contribuie la această decizie”, susţin autorii studiului.

Creștere semnificativă a investițiilor străine pe Costa del Sol

Costa del Sol, Spania, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a investiţiilor străine. A depășit pieţe consacrate în sectorul proprietăţilor de vacanţă, precum Coasta de Azur. Și regiunile Portugaliei reprezintă o alternativă nouă şi solidă pentru investiţiile în casele secundare şi de vacanţă.

Analiza Directimo vizează pieţele de vacanţă din sud-vestul Europei, zone preferate inclusiv de către investitorii români. Acestea se numără în topul celor interesaţi de o astfel de achiziţie.

Cercetarea mai relevă faptul că, la sfârşitul lunii august 2023, preţurile pe unele insule europene au crescut cu până la 30%.

„Gradele mari de ocupare înregistrate prin Airbnb în zonă oferă o oportunitate suplimentară pentru veniturile din chirii, ajungând până la un net de 5%. Acest fapt duce la o rentabilitate medie anuală a capitalului de 17%, cu un potenţial de creştere de până la 20% în proiectele noi”, arată cercetarea.

O altă opțiune atrăgătoare pentru investitori este Portugalia

Totodată, regiunile Portugaliei au devenit o opţiune atrăgătoare pentru investiții în case secundare şi de vacanţă. Ele reprezintă o alternativă solidă la Costa del Sol. În special, Faro (Algarve) a înregistrat o creştere impresionantă a capitalului de 13%, în timp ce Lisabona a cunoscut o stagnare.

Sudul Franţei, o zonă foarte atractivă din punct de vedere istoric pentru locuințe de vacanță premium şi de lux, se află într-un moment de cotitură. Regiunea trebuie să demonstreze capacitatea de a continua să atragă noi proiecte şi investitori într-un ritm similar cu cel al altor regiuni europene. De asemenea, trebuie să asigure în acelaşi timp o rentabilitate de două cifre a capitalului.

În perioada iulie 2022 – iunie 2023, regiunea PACA (Provence Cote d’Azur) a înregistrat o creştere medie a capitalului de 3,75%, pe fondul unei scăderi de 18,8% a volumului de tranzacţionare.

„Italia se confruntă cu o provocare semnificativă la nivel naţional privind declinul demografic, ceea ce exercită o presiune substanţială asupra preţurilor locuinţelor rezidenţiale şi ale caselor de vacanţă, care continuă să scadă. Cu toate acestea, zone renumite precum Como îşi valorifică statutul prestigios, înregistrând o rată de creştere a capitalului de 5,2% în ultimele 12 luni”, precizează sursa citată.

Potrivit studiului Directimo, insulele spaniole şi portugheze conduc topul destinaţiilor în ceea ce priveşte evoluţia capitalului. S-a înregistrat o rată de creştere anuală de 12,4% în Insulele Baleare şi de 13% în Insulele Canare. Cea mai atractivă insulă din punctul de vedere al măririi de capital rămâne Madeira. Aici s-a consemnat o creştere de 15,9% în ultimele 12 luni.

Pe de altă parte, Sassari, situată în nordul Sardiniei, se înscrie în rândul zonelor insulare care au oferit investitorilor o creştere medie de două cifre, în plus faţă de orice venit din închiriere.

Principalele provocări pe insule rămân numărul limitat de noi dezvoltări şi accesibilitatea, oferind în acelaşi timp oportunităţi solide de investiţie.