Comisia Europeana ofera anual doua perioade de stagiatura cu durata de cinci luni pentru tineri absolventi si angajati din administratia publica din tarile comunitare si, pe o scara mai redusa, celor din tari care nu sunt membre UE. Aceste programe implica activitati desfasurate in cadrul unui departament al Comisiei si demareaza la inceputul lunii martie, respectiv octombrie.
Comisia primeste, in mod obisnuit, intre 5.000 si 7.000 de cereri de inscriere pentru cele aproximativ 600 de posturi disponibile in fiecare perioada de stagiatura. De aceea, modul de intocmire a dosarului de inscriere este de o importanta cruciala pentru sansele candidatilor.
Numele celor care trec de selectia dosarelor sunt trecute pe o lista care circula pe la toate departamentele Comisiei Europene, cunoscuta sub denumirea de „Blue Book”, de la culoarea copertilor dosarului. Cand un candidat din „Blue Book” trece de toate etapele selectiei, el semneaza un contract cu Biroul de Stagiatura. Parafarea contractului are loc la sfarsitul lunii ianuarie pentru prima runda de stagiatura, respectiv sfarsitul lui august pentru programul din octombrie.
Toti candidatii sunt luati in considerare pentru acordarea de grant-uri. Majoritatea stagiarilor primesc o alocatie modesta si li se deconteaza, in anumite limite, cheltuielile de transport. Din cauza unor restrictii bugetare, exista si un numar de stagiari care nu beneficiaza de aceste facilitati. Comisia incearca sa remedieze, pana la sfarsitul anului 2001, acest aspect, prin suplimentarea fondurilor de catre Autoritatea Bugetara. Pentru ca toti doritorii sa poata beneficia de egalitate de sanse, Comisia a luat in calcul si participarea persoanelor cu handicap locomotor. Acestea primesc un ajutor nerambursabil cu 50% mai mare decat colegii lor.
Traducatorii au cele mai mari sanse
Fiind vorba despre programe adresate tinerilor, varsta limita a candidatilor este de 30 de ani. Totusi, exista posibilitatea unor exceptii in cazurile in care concurentul o cere in mod expres, motivandu-si cererea printr-o scrisoare de intentie, si conducerea Biroului de Stagiatura considera justificata admiterea unui astfel de concurent. Stagiarii primesc diverse responsabilitati: redactarea rezumatelor intalnirilor oficiale, documentarea asupra unui anume subiect, evaluarea unor proiecte sau programe economice sau tehnice, analiza cazurilor de cerere de ajutor financiar.
Cele mai multe sanse de reusita le au cei care opteaza pentru programele de stagiatura oferite de Serviciul de traduceri sau Serviciul comun de traducere si interpretare. Formularul trebuie trimis direct pe adresa Serviciilor, respectand datele limita de inscriere valabile pentru celelate programe de stagiatura. Candidatii pentru programele de traducere si interpretare nu trec prin acelasi proces de selectie ca si ceilalti concurenti si numele lor nu apare in „Blue Book”. Majoritatea celor admisi sunt repartizati sectiei limbii lor native din cadrul Departamentului de traduceri. Stagiarii au aceleasi responsabilitati ca angajatii permanenti: traducerea in limba materna a informatiilor furnizate in doua limbi comunitare oficiale. Un angajat cu experienta le coordoneaza si controleaza munca.
Stagiarii nu primesc drept de munca
Unii stagiari pot fi repartizati la o sectie de asistenta. Aici, perioada de stagiatura se desfasoara intr-o biblioteca, unde tinerii ajuta alti traducatori in documentare sau ii asista pe cei care traduc texte specializate. Mai exista posibilitatea repartizarii la o sectie de traducere simultana sau la departamentul care realizeaza programe de traducere pe calculator.
Exista si programe de stagiatura pentru cercetare. Majoritatea oportunitatilor sunt oferite in cadrul Directoratului General de Implementare a Politicii de Dezvoltare in domeniul Cercetarii si Tehnologiei. Contractele nu pot depasi o durata maxima de trei ani. Data limita pentru inscrierea candidatilor este 30 iunie 2002.
Romanii care beneficiaza de oportunitatea oferita de Comisia Europeana nu primesc dreptul de munca in tara in care isi desfasoara stagiatura – cel mai adesea, Belgia. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, explica: „Romania nu este inca un stat membru al UE, deci nu poate beneficia inca de dreptul la libera circulatie a persoanelor, precum si de celelalte drepturi care decurg din acesta. Dreptul la munca in tara respectiva, in acest caz, este reglementat de existenta unor acorduri bilaterale in acest sens”.
Fara indoiala ca, pe termen lung, o stagiatura la Comisia Europeana trecuta in CV aduce beneficii. Dar ce avantaj au, pe termen scurt, stagiarii? „In ceea ce priveste orientarea celor care au beneficiat de stagii sau de burse catre anumite institutii sau organizatii, la intoarcerea lor nu exista o procedura standard. Exista acorduri specifice, in functie de program, care prevad obligatia de a reveni in tara si a lucra intr-un sector relevant pentru o anumita perioada. Spre exemplu, Programul Phare pentru Reforma Administratiei Publice, in cadrul caruia unui numar de studenti li se ofera posibilitatea sa mearga sa studieze problematica integrarii europene, cu conditia de a reveni in tara dupa terminarea studiilor. Ministerele sau institutiile de resort, in speta Ministerul Integrarii Europene si Agentia Nationala a Functionarilor Publici, au obligatia de a le oferi locuri de munca potrivite pregatirii, pentru o anumita perioada de timp”, ii incurajeaza pe tineri Jonathan Scheele.
Profilul candidatului de succes
· tanar absolvent de facultate, pana in 30 de ani;
· experienta profesionala optionala, dar poate fi un avantaj;
· cunoscator a doua limbi comunitare oficiale (cel mai frecvent engleza, franceza, germana);
· ambitios si hotarat.
Dosarul de inscriere
Dosarul trebuie sa contina formularul de inscriere, disponibil in mai multe formate, pe site-uri speciale pentru fiecare tip de program in parte. Formularul trebuie sa fie insotit obligatoriu de copia diplomei de absolvire a unei facultati, sau de o adeverinta care sa certifice absolvirea, in cazul in care documentul oficial nu a fost inca emis. Este recomandabil sa nu fie trimise originalele documentelor. Nu este necesara nici macar legalizarea copiilor incluse in dosar. Atasarea unor documente suplimentare, CV sau scrisori de recomandare, este optionala. Dosarul trebuie sa fie trimis in limita perioadelor de inscriere – 30 septembrie, data de pe stampila postei din anul precedent perioadei de stagiatura, pentru programul cu incepere in luna martie si 31 martie, anul in curs, pentru programul din octombrie.
E bine ca formularele sa fie completate cu ajutorul calculatorului sau al unei masini de scris. Daca vor fi completate de mana, operatiunea va fi efectuata cu pasta neagra si se vor folosi doar majuscule.
Raspunsurile, cat mai clare si complete, nu trebuie sa depaseasca spatiul alocat. Nu se vor folosi solutii de tipul „vezi anexa”sau „vezi atasatul”. Optiunea pentru un anume Directorat general sau Serviciu trebuie specificata clar.
O data ce dosarul a fost inregistrat, candidatului i se va comunica, in termen de o luna de la data limita a inscrierii, numarul de ordine atribuit, cu care concurentul se va identifica in corespondenta ulterioara cu institutia.