Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat noul site de educaţie financiară – www.edutime.ro – care s-a transformat dintr-un portal de prezentare a activităţii într-o resursă de proiecte, programe şi informaţii dedicate persoanelor care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele în domeniul financiar.
Orice român își poate îmbunătăți cunoștințele în domeniul financiar
Prin noul program de educație financiară, participanții pot să-și îmbunătățească cunoștințele prin cursurile susținute de lectorii ASF. În plus, fiecare curs este structurat pe categorii deferite de cursanți (elevi, studenți, profesori etc.).
De asemenea, așa cum am zis anterior, orice persoană, indiferent de vârstă, poate participa la cursurile de educație financiară, inclusiv copiii. ASF a pregătit pentru ei audiobook-uri, poveşti şi filme prin care micuții pot dobândi cunoştinţe elementare în domeniul financiar.
Noul site web are un design modern, este uşor de accesat şi poate fi utilizat de pe desktop și smartphone. ASF reamintește că educaţia financiară este o misiunea importantă în țara noastră, fiind considerată un vector important pentru dezvoltarea pieţelor financiare non-bancare.
Reamintim că un studiu recent realizat de studiului Kids in Business a demonstrat că părinții din România consideră că educația antreprenorială ar trebui începută la 7 ani deoarece le dă celor mici posibilitatea independenței financiare și decizionale.
Românii sunt PRO educație financiară pentru copiii lor
- 47% dintre părinți văd în cursuri o bună oportunitate prin care copii își vor însuși aptitudini utile în viitor;
- 37% dintre ei cred că acestea îi vor ajuta pe copii să își descopere potențialul, astfel încât să le fie mai ușor să își aleagă cariera potrivită;
Informațiile înregistrate de Kids in Business, cu privire la necesitatea cursurilor de antreprenoriat, reflectă cifrele barometrului EY pe 2019, din care reiese că educația precară și teama de eșec se numără printre motivele pentru care 1 din 3 start-upuri din România nu reușește să atingă al doilea an de activitate.
- 47% dintre părinți văd în cursurile de antreprenoriat un mod prin care copiii își vor însuși aptitudinile care-i vor ajuta să se dezvolte;
- 37% cred că prin intermediul lor copiii își vor găsi vocația;
- 67% dintre părinții sunt de părere că vârsta de 7 ani este cea mai potrivită pentru un copil să își însușească primele noțiuni de educație financiară;
- 18% dintre aceștia cred că este mai potrivit să aștepte ca cel mic să împlinească 9 ani;
- 15% dintre părinți au căutat astfel de cursuri după ce copii au împlinit 11 ani;
Hobby-urile, un prim pas către o carieră de succes
Pentru părinți, activitățile recreative ale celor mici sunt primul indiciu asupra viitoarei meserii și sunt dispuși să investească în dezvoltarea abilităților acestora.
- 53% dintre părinți au observat că cei mici sunt pasionați de calculatoare sau matematică și tind să creadă că în viitor aceștia vor urma o carieră în domeniul IT, administrativ sau medical;
- 40% dintre părinți au observat înclinarea copiilor către domeniile creative și artistice, considerând că aceștia vor urma o carieră în Marketing, Fashion, Muzică, Arte Plastice sau alte domenii conexe;
- 51% dintre părinții își doresc ca cei mici să învețe să calculeze și să administreze un buget și să își dezvolte gândirea strategică, în timp ce restul vor ca aceștia să aibă spirit de inițiativă și să capete mai multă încredere în ei;
- 62% dintre părinți văd în domeniul antreprenorial posibilitatea independenței financiare și decizionale;
- 34% dintre părinți cred că printr-o carieră antreprenorială copiilor le va fi mai ușor să își pună în practică ideile creative, generatoare de valoare, în timp ce restul consideră că flexibilitatea programului este un motiv bun pentru a-ți începe propria afacere.
„În prezent, cursurile de educație antreprenorială sunt incluse în programa școlară ca materie opțională pentru elevii ciclurilor gimnaziale și liceale, însă 48% dintre părinții elevilor noștri văd necesar începerea acestora încă din clasele primare, când copii învață mai ușor, iar ceea ce este pentru ei astăzi o joacă se poate transforma ulterior într-o afacere.
Părinții sunt primii care înțeleg necesitatea acestor cursuri, chiar dacă jumătate dintre ei nu sunt antreprenori. De exemplu, 34% dintre părinții elevilor înscriși lucrează în mediul corporate, în timp ce 16% provin din sectorul bugetar”, a declarat Nicoleta Munteanu, fondatoarea Kids in Business.