Cu totii visam sa avem o piscina. Amenajarea unor piscine particulare, pe langa casa, este cu siguranta o dovada a bunastarii unei familii. Este adevarat ca putini si-o pot permite, dar cu totii visam la ea. Si in tarile occidentale, piscina este o investitie de lux, fiind ca un pahar de sampanie la o bucatica de tort. Pretul unei piscine este egal cu al unei masini de import nou-noute, fiind ajustabil in functie de buget si pretentii.
In Romania, piscinele particulare sunt o afacere in floare. Pe langa firmele specializate in acest domeniu, care lucreaza de regula cu materiale din import, mai multe societati ce au in obiectul de activitate constructii speciale isi trec in oferta si realizarea de bazine pentru piscine sau furnizarea de materiale specifice realizarii acestora. In ultimul an, au fost construite de zece ori mai multe, iar cererea este din ce in ce mai mare pentru piscinele complet echipate.
Exista o multitudine de moduri de a-ti face o piscina: de la clasicele bazine zidite sau betonate, asemanatoare strandurilor pe care le cunoaste toata lumea, la piscinele captusite cu materiale impermeabile, de import, echipate cu instalatii de filtrare si sterilizare de ultima ora si proiectoare subacvatice.
In tarile occidentale, tehnologiile de constructii au ajuns foarte departe. Exista sute de forme si dimensiuni (de la piscine pentru copii, demontabile, la piscine olimpice), zeci de tipuri de echipamente de filtrare si sterilizare a apei, aspiratoare pentru mentinerea curateniei fundului bazinului si multe alte sofisticate formule de atragere a clientilor. Captusite cu polistiren divers colorat (de la culoarea nisipului, a apei marii – verde Caraibe sau albastru-azuriu, cele mai des intalnite, la negru, pentru nonconformisti), piscinele dau o frumusete aparte curtilor norocosilor posesori.
Piscinele reflecta si personalitatea proprietarului. Ele sunt „nabadaioase” – fie pentru inotatorii inraiti (cele olimpice, cu adancimi mari si suprafete pe masura), fie destinate crearii unei atmosfere romantice, cu o incarcatura puternic erotica (in forme feline, cu un fond verde Caraibe, dotate cu sisteme de incalzire a apei si iluminare subacvatica) sau sunt cuminti, familiale, cu scari late pentru copii, sistem jacuzzi, „plaja mai ampla in jurul apei”. In Statele Unite se construiesc chiar „piscine diavolesti”, foarte adanci, cu fond negru si amplasate langa padure. Altele, interioare, cu proiectoare cu lumini viu colorate, dau o atmosfera de cabaret. A crea o piscina este o adevarata arta.
Piscinele noi sunt captusite cu plastic
Adrian Ionescu, vicepresedinte al firmei Geo Co. M. International SA, sustine ca asa cum o scara interioara imbogateste valoarea estetica a unei case, la fel este piscina pentru curte. Pentru inchiriere sau o ulterioara vanzare a casei, piscina este un accesoriu care ii sporeste cu siguranta pretul si care o pune si mai mult in valoare.
Clasicele piscine romanesti detinute inainte de ‘89 de cele mai mari hoteluri si putini particulari sunt ingropate, in cea mai mare parte, si au pereti din beton sau zidarie. Ele sunt placate cu placi de faianta, beton mozaicat sau ceramica si, in timp, din cauza finisajului superficial si a materialelor de proasta calitate (mai ales a pastelor adezive necesare lipirii placilor pe structura de beton sau zidarie), se degradeaza. Aceste tipuri rudimentare de bazine pot fi modernizate cu asa-numitele linere, un fel de captuseala de PVC, cu grosime de 0,5-1,5 mm, care imbraca peretii piscinei, care le protejeaza de scurgerile sau infiltrarile nedorite de apa, si care le da un aspect ingrijit si curat (pe ele nu cresc ciuperci si nu se dezvolta bacterii sau alge).
In afara de particulari, primariile din trei mari orase (Ramnicu Valcea, Alba Iulia, Slatina) s-au aratat si ele interesate de aceasta formula, sustine Adrian Ionescu, considerata un compromis satisfacator pentru piscinele mai mari de 400 mp, adica stranduri.    

Piscinele de lux
sunt o afacere buna
Trei firme mari (Kasta Metal, Romward Impex SRL si Del’Aqua Service) ofera piscinele „cu totul”: structura de rezistenta, sistem de etansare si instalatii de filtrare si recirculare a apei.

Altfel spus, dupa ce clientul isi alege din catalog forma si dimensiunile piscinei, dupa ce se pune de acord cu pretul (care este negociabil in functie de sezon si rapiditatea executiei) si dupa ce le arata terenul constructorilor, poate sta linistit: peste maximum o luna se poate scalda in piscina comandata. La cerere, ea poate fi dotata cu reflectoare subacvatice, sistem de incalzire a apei, aspirator pentru curatare de nisip a fundului bazinului, sisteme de acoperire rabatabile, sistem de jacuzzi (vartejuri pentru hidromasaj), sistem de inot contra curent (un jet puternic de apa care, intr-un spatiu cat o lingura, te face sa muncesti cat pentru trecerea Dunarii).
Echipamentele standard reprezinta, conform datelor firmelor furnizoare, o treime din costul total, putand uneori chiar sa-l dubleze. Cele mai cautate sunt piscinele medii, cu o suprafata cuprinsa intre 50 si 70 mp; specialistii spun insa ca preturile nu difera prea mult de la o dimensiune la alta, ci in functie de dotarile aferente.
Kasta domina piata din Romania. In cei trei ani de cand fiinteaza, a realizat 60 de piscine de diferite forme si marimi, 13 dintre ele fiind comenzi primite numai in primele luni ale acestui an.
Cristina Grigorescu, director general Kasta, afirma ca, pana acum, cele mai solicitate au fost piscinele sub forma de bob de fasole, cunoscute sub denumirea de Ibiza; datorita numeroaselor curbe din conturul piscinei, aceasta forma este cea mai scumpa, furnizorii straini fiind uimiti de alegerea romanilor. In Canada, frecvente sunt cele cu forme simple, de regula dreptunghiulare. Cristina Grigorescu crede ca forma preferata de romani, cea de bob de fasole sau de rinichi, cum mai este cunoscuta, este cea mai pitoreasca si cea mai usor de integrat in peisaj.
Kasta foloseste pereti metalici din panouri de otel galvanizat de 2 mm grosime, imbracati cu liner de PVC pus pe o pasla antibacteriana. Sistemele de filtrare si tratare a apei, de intretinere a prospetimii apei din bazin, variaza ca performanta, dar si ca pret, de la 400 DM la 5.000 DM. „Gama pe care o avem in prezent este cea considerata a produselor de lux, de un nivel calitativ foarte ridicat; avand insa in vedere numarul clientilor, nu putem spune ca nu sunt accesibile. Totusi, avem de gand sa ne extindem oferta si cu produse mai putin costisitoare, cu dotari standard”, declara Cristina Grigorescu. In afara de piscinele la comanda, Kasta are in stoc si piscine foarte mici, cu sistem de filtrare a apei, scara dubla si sistem de tratare a apei, dedicate in special copiilor si avand la un pret de 350 USD.
Firma craioveana Romward Impex SRL comercializeaza si monteaza piscine frantuzesti, fiind dealer autorizat al companiei Les Piscines Jean Desjoyaux. Modelele sale sunt fie supraterane (din otel galvanizat, structura de teava sau tabla de aluminiu), fie ingropate – cu structura modulara din polipropilena (panouri de material plastic). Printre clientii sai se afla si Societatea Nationala de Petrol pentru care firma craiovena a realizat, la Breasta, in apropiere de Craiova, o piscina de 150 mc. Silvia Sandu, directorul executiv Romward Impex SRL, considera ca afacerea este in dezvoltare si ca numarul cererilor din ultimul an depaseste cu mult numarul comenzilor din primii doi ani de activitate. Nu numai particularii comanda piscine, considera Silvia Sandu, ci si hotelurile nou-construite si societatile comerciale care, mai nou, au grija si de modul de destindere si relaxare a angajatilor.
Del’Aqua Service SRL, dealer al firmei italiene Busata, se afla in Romania tot de trei ani. Inginerul Liviu Pantelimon, directorul tehnic al firmei, apreciaza ca de la an la an cererea a fost tot mai mare. Clientii societatii, declara acesta, comanda piscinele cu toate dotarile posibile, cu iluminat subacvatic, inot contra curentului si instalatii pentru incalzirea apei. Del’Aqua Service are disponibile 70 de tipuri de piscine si, in afara de piscine particulare, a realizat si patru piscine publice la Eforie, pentru societatea Petromar SA. Cea mai mare atentie a solicitat insa comanda unui particular din cartierul Primaverii din Bucuresti, care a vrut sa-si faca un bazin de inot la etajul 3 al vilei. Lucratorii firmei au fost nevoiti sa ia in calcul numeroase probleme tehnice create de greutatea apei si integrarea in structura de rezistenta a cladirii, tinand cont ca cele doua etaje inferioare erau locuinte. Amplasarea piscinei „aproape de cer” arata ca solutii tehnice pot fi gasite pentru orice tip de solicitare.r
r