Comercianții români s-au extins pe internet
Porcul joacă un rol esențial în mesele românilor de Crăciun, iar comercianții români își extind orizonturile prin intermediul internetului, conform publicației locale Ziarul de Iași.
Ofertele apărute online au atras rapid clienți, mulți dintre ei alegând să cumpere din timp pentru a economisi bani, conform comercianților.
Datele statistice ale INS confirmă creșterile de prețuri de la o lună la alta.
Deși temperaturile ridicate de la sfârșitul lunii octombrie nu sugerează încă venirea sezonului rece și apropierea sărbătorilor, pregătirile pentru Crăciun au început deja în mediul online.
Multe gospodine fac cumpărături online, având o gamă variată de opțiuni. Pe OLX și Facebook au apărut anunțuri și oferte pentru carnea de porc, iar comercianții confirmă că au început să preia comenzi.
Porcul, comercializat pe platformele sociale
Un anunț pe un grup de Facebook din Iași anunță preluarea avansurilor pentru porcul de Crăciun, cu 13 bucăți disponibile. Aceștia sunt crescuți în regim gospodăresc, hrăniți doar cu cereale, având o greutate estimativă de 120-140 kg la Crăciun. Prețul este de 16 lei/kg viu, inclusiv transportul acasă și o sticlă de vin. Cei interesați pot face rezervări prin mesaj privat.
„Am început să iau avansul pentru porcii de Crăciun. Mai am disponibil 13 bucăți. Porcii sunt crescuți în regim gospodăresc, doar cu cereale. Greutate estimativă la Crăciun 120-140 kg – se cântăresc atunci și se face și scăzământul. Rasă de carne cu slănină foarte subțire. Cine a mai cumpărat de la mine poate să confirme. Prețul este 16 lei/kg viu. La acest preț aveți inclus și transportul până acasă + o sticlă de vin din partea noastră. Pentru rezervări lăsați mesaj în privat și o să fiți contactat; avem mai multe animale și nu avem timp prea mult de social-media. Cu stimă S.! Doamne ajută!”.
Ionuț Anghel, un alt crescător de porci din județ, îi asigură pe cumpărători că animalele sale au fost hrănite exclusiv cu nutrețuri naturale. El oferă porci de carne atât vii, cât și sub formă de carcase sau preparate la comandă. Fermierii au început să vândă, deoarece clienții doresc să achiziționeze din timp.
„Da, am început de pe acum să preluăm comenzi. Nu e devreme. Lumea chiar a început să caute, să ne ceară, și ne-am conformat. Că doar clientul nostru e stăpânul nostru! Se cumpără deja, pentru că nu știm cum vor fi prețurile atunci, și cumpără de acum, să scape de o grijă. Se vor scumpi, vă dați seama, că și furajele s-au scumpit! Cam de o săptămână am început să luăm avansul”, a declarat Ionuț Anghel pentru Ziarul de Iași.
„Avem 15 clienți până azi (…) În viu este 17 lei/kg la noi, și tranșat variază în funcție de cantitatea pe care o cumpără. O spată de porc este 14 lei kilogramul și are cam 2-2,5 kg, pieptul de porc este 15 lei/kg, o semicarcasă de porc, la sfert, e 15 lei/kg. O fleică de porc, care are în jur de 2 kg, este 18 lei/kg, un mușchiuleț este 25 de lei/kg, și pregătim inclusiv cârnați la comandă”, mai spune crescătorul de animale.
Creșteri anticipate ale prețurilor
Pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie, unii fermieri estimează o creștere a prețurilor cu 15%-20%, influențată de costurile ridicate ale furajelor. Nu doar carnea va fi mai scumpă în apropierea sărbătorilor, ci și alte alimente, precum untul și dulciurile.
Datele statistice ale INS indică un indice al prețurilor de consum de 100,33% în luna septembrie 2024 față de luna august 2024. Comparativ cu anul trecut, prețurile au înregistrat diferențe semnificative: legumele s-au scumpit cu aproximativ 13%, fructele cu 7%, lactatele cu 4%, iar carnea cu aproape 3,6%.