chiar la decorarea cu produse scumpe, de colectie.
Capital: Ce ne puteti spune despre pretentiile romanilor cu privire la amenajarile interioare?
Silvia Pintea: Tot mai multe persoane incep sa fie din ce in ce mai pretentioase atunci cand vine vorba de amenajarile interioare. Cei care au calatorit mult in strainatate au vazut cum se construieste in zonele respective si doresc sa adapteze la proiectul propriu solutiile arhitecturale de acolo. Bineinteles ca noi ca arhitecti trebuie sa tinem cont de doleantele clientilor si incercam sa le punem in opera in functie de specificul fiecarei case, fara a face rabat de la functionalitatea cladirii. Este indicat ca si pentru lucrarile de amenajari sau reamenajari interioare sa se apeleze la un arhitect.
Capital: Ce elemente deosebite de decoratiuni au aparut pe piata?
Silvia Pintea: Spre exemplu, ceramica de colectie a inceput sa fie foarte apreciata. Este vorba de produse care provin de la fabricile care fac cercetare in design si de la care am preluat ultimele tendinte in domeniu. Ceramica de colectie nu are un grad de repetabilitate foarte mare, ceea ce confera unicitate spatiului amenajat. Se merge pe stilul minimalist, stilul care este la moda in prezent. Ceramica provine de la firme celebre, cum ar fi Sant Agostino, Italgraniti, Cedir, Lafaenza. Pretul porneste de la 30 de euro pe metru patrat si poate ajunge la 100 de euro pe metru patrat. Cu toate ca produsele nu sunt ieftine, se contureaza un segment de piata bine definit pentru acest tip de ceramica.
Capital: Pe ce directie credeti ca se inscrie arhitectura locuintei in actualul context socio-economic?
Silvia Pintea: Tendinta generala indica o orientare catre casele individuale. Acestea pot conferi unei familii un grad sporit de intimitate care nu se regaseste la locuinta colectiva. La bloc esti in mod automat tributar vecinului de la etaj, care te mai inunda uneori sau care da muzica prea tare. Nevoia de spatiu pentru familie va reprezenta un argument important pentru orientarea catre o locuinta individuala. Bineinteles ca acest lucru se va intampla treptat, in functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia, dar in mod cert trendul de relocare de la locuinta colectiva la cea individuala este bine definit.
Capital: Totusi, kitsch-ul din arhitectura este destul de prezent, mai ales in ceea ce priveste domeniul rezidential. Cum explicati aceasta stare de lucruri?
Silvia Pintea: Cred ca este vorba despre o perioada in care toti cei care au bani sa-si construiasca o casa s-au concentrat asupra spatiului interior si al functionalitatii, neexistand, in acelasi timp o preocupare speciala pentru fatade. Intr-adevar, exista case la care se pot observa unele inabilitati clare, lucruri facute de mantuiala, dar nu putem generaliza totusi, pentru ca exista si locuinte realizate cu mult bun gust. Important este ca si la noi lucrurile incep sa se miste si sa apara constructii noi. Beneficiarul trebuie sa inteleaga ca partea de creatie in arhitectura reprezinta o arta care trebuie platita ca atare. Din pacate, exista arhitecti care, pentru a prinde o lucrare, realizeaza un proiect de casa cu 500 de euro, mult sub pretul pietei, iar calitatea produsului este in conformitate cu suma platita. Clientul trebuie sa fie constient ca primeste atat cat plateste. Totodata, este foarte important ca arhitectul sa inteleaga dorinta reala a beneficiarului si ceea ce vrea acesta din punctul de vedere al stilului.
Capital: Sa intelegem ca relatia dintre arhitect si beneficiar trebuie sa fie foarte apropiata pentru ca o lucrare sa reprezinte un succes?
Silvia Pintea: Bineinteles. Ganditi-va ca omul se hotaraste sa-si faca o casa, ceea ce reprezinta un eveniment major in viata fiecaruia. De aceea, arhitectul trebuie sa fie foarte apropiat de client si sa extraga esentialul din ceea ce ii spune acesta, mai departe chiar de aparenta pe care o lasa beneficiarul. De asemenea, este foarte important ca arhitectul sa stie sa-l tempereze pe client, in momentele cand acesta este nehotarat, astfel incat sa nu ia decizii pripite. Si nu in ultimul rand, bugetul pentru realizarea investitiei se stabileste impreuna cu arhitectul.
Capital: Ce l-ati sfatui pe cel care doreste maximum de confort atunci cand isi cumpara sau isi construieste o casa, astfel incat sa fie sigur ca nu isi iroseste banii?
Silvia Pintea: Orice om care vrea sa-si faca sau sa-si cumpere o casa ar trebui sa apeleze la un expert de la o firma specializata pentru servicii de consultanta. In nici un caz clientul nu trebuie sa se grabeasca sa dea o suma importanta pe o locuinta, in cazul in care se hotaraste sa o cumpere, pana cand expertul nu o vede inainte. Existenta unor astfel de servicii de consultanta este foarte importanta, intrucat beneficiarul va cunoaste cu exactitate starea casei pe care o cumpara. De asemenea, si in cazul unei constructii noi sfatul unui specialist este mai mult decat binevenit. Cele cateva sute de euro care ar fi alocate pentru plata consultantei pot preveni riscul unei investitii nereusite de zeci sau chiar sute de mii de euro.
Capital: Avand in vedere numarul tot mai mare de proiecte-tip de case si vile care apar pe piata, in ultima perioada, cum apreciati ca se pot integra acestea in diferite amplasamente identificate ulterior elaborarii proiectelor?
Silvia Pintea: Aceste locuinte-tip, care au un grad mare de repetabilitate, au fost concepute tocmai pentru a se adapta in diferite situatii. Este foarte important sa existe doua-trei tipuri de case care sa se cupleze intre ele, sa se creeze si o volumetrie, in asa fel incat fiecare casa sa aiba personalitatea ei. Aici intervine rolul arhitectului, care trebuie sa individualizeze locuintele foarte bine.
Capital: Care sunt perspectivele din punctul de vedere al afacerii, in domeniul arhitecturii?
Silvia Pintea: Din fericire, lucrurile au demarat din punctul asta de vedere. Se vede clar ca a inceput sa se construiasca din ce in ce mai mult si, de asemenea, au crescut si pretentiile clientiilor, fapt care nu poate decat sa ne bucure, pentru ca astfel va fi apreciata la adevarata valoare si munca noastra, a arhitectilor.

Carte de vizita

• Silvia Pintea a absolvit Institutul de Arhitectura „Ion Mincu“ din Bucuresti. A lucrat la Proiect Bucuresti, Interbau GmbH, Aeroportul International Otopeni, Compania Adrian Pintea – departamentul de arhitectura, iar in prezent este director general al companiei de proiectare Arhitectural SRL Bucuresti.
• In activitatea profesionala a realizat o serie de proiecte pentru constructia de blocuri, pasaje subterane, hoteluri, spatii comerciale, aeroportuare si de birouri.
• A obtinut premiul I al Uniunii Arhitectilor la Bienala de Arhitectura – proiectare si executie. Printre clientii pentru care a realizat diverse lucrari se numara companiile Panasonic, Philips, Cesarom, Connex, Computerland, Rigips, Colgatte Palmolive, RoBank, Banca Comerciala si Banca Romana pentru Dezvoltare.