Ministrul Mediului recunoaște: Sistemul Garanție Returnare nu funcționează cum trebuie și trebuie extins în toată România
Sistemul Garanție Returnare (SGR) trebuie să ajungă în fiecare sat din România, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, joi, după ședința de Guvern. Acesta a precizat că, deși sistemul a înregistrat progrese semnificative, rămân probleme importante care trebuie rezolvate pentru ca programul să funcționeze la capacitate maximă pe întreg teritoriul țării.
„Am să vă răspund foarte direct și foarte sincer: nu sunt mulțumit. Nu sunt mulțumit pentru că, dincolo de performanțele absolut extraordinare ale acestui sistem în primul an – și înțeleg că primul an este cel mai greu – sunt primul care recunosc că Sistemul de Garanție-Returnare trebuie să ajungă și în România profundă, nu doar în marile orașe”, a afirmat ministrul, întrebat dacă este satisfăcut de funcționarea RetuRO.
Ministrul a subliniat necesitatea extinderii infrastructurii de colectare a ambalajelor în toate localitățile, indiferent de dimensiunea acestora.
„Trebuie să ne asigurăm că în fiecare comună, în fiecare sat din România există un punct de colectare automat sau manual, pentru că nu e obligatoriu să avem RVM-uri peste tot, și trebuie să ne asigurăm că acest lucru este bine înțeles inclusiv de către conducerea companiei RetuRo”, a explicat Fechet.
Fechet: Sistemul Garanție Returnare trebuie să ajungă în fiecare sat din România
Pe lângă accesibilitatea sistemului în zonele rurale, ministrul a atras atenția și asupra dificultăților întâmpinate de micii comercianți. Aceștia se confruntă cu probleme legate de colectarea ambalajelor, dar și de comunicarea deficitară cu operatorii RetuRo.
„Chiar dacă 20% din populație s-ar putea să reprezinte pentru companie doar o cifră, pentru mine, ca ministru, 20% din populația României aflată în comunitățile izolate înseamnă o prioritate de care trebuie să am grijă”, a declarat Fechet, subliniind că RetuRo trebuie să își îmbunătățească serviciile pentru a răspunde mai eficient nevoilor comercianților din aceste zone.

Acesta a relatat că mulți comercianți i-au transmis că le este mai ușor să discute direct cu el decât să obțină un răspuns din partea companiei: „Asta este o chestiune ce trebuie corectată de urgență – interacțiunea cu oamenii, acest serviciu de a remedia și de a asculta măcar problemele cu care se confruntă micii comercianți, cu precădere, care nu sunt reprezentați la masa deciziilor”.
Ministrul a insistat că micii comercianți au nevoie de sprijin pentru ca sistemul să funcționeze corect, fără blocaje logistice care să îi afecteze. În prezent, unii dintre aceștia întâmpină dificultăți deoarece ambalajele colectate nu sunt preluate la timp, ceea ce le creează probleme în gestionarea spațiului de depozitare și a activității comerciale.
Creștere semnificativă a numărului de ambalaje returnate
Deși există nemulțumiri cu privire la funcționarea RetuRo, sistemul a reușit să crească semnificativ rata de colectare a ambalajelor. Potrivit datelor oficiale, în primul an de funcționare, peste 3,3 miliarde de ambalaje au fost returnate la automatele din magazine, ca parte a programului de garanție de 50 de bani.
„Asta înseamnă că din 10 PET-uri, 8 ajung într-o fabrică de reciclare. Este extraordinar dacă ne raportăm la 13% cât reușește în mod tradițional să colecteze sistemul municipal de colectare a deșeurilor, însă eu nu sunt mulțumit”, a declarat ministrul.
Pentru anul în curs, estimările arată o creștere semnificativă a cantității de ambalaje colectate, numărul acestora urmând să se dubleze comparativ cu 2023. În primele două luni ale anului, românii au returnat deja sute de milioane de ambalaje – 342 milioane în ianuarie și 302 milioane în februarie.
Cele mai bune luni din punct de vedere al colectării au fost cele de vară, când s-a depășit pragul de 500 de milioane de ambalaje lunar. Autoritățile și reprezentanții RetuRo se așteaptă ca această tendință să continue și în vara anului 2025, odată cu creșterea utilizării sistemului și extinderea punctelor de colectare în mai multe localități.