Barna Tanczos, senator UDMR și fost ministru al Mediului, propune soluții centralizate pentru eficientizarea colectării deșeurilor reutilizabile în zonele rurale și orașele mici. Soluțiile ar putea înlocui colectarea manuală în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR)
Barna Tanczos, fost ministru al Mediului și senator UDMR, propune soluții pentru eficientizarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). El susține înlocuirea colectării manuale cu un sistem automatizat, mai eficient și adaptat pentru zonele rurale și orașele mici.
Barna Tanczos propune un sistem centralizat de colectare automată
Barna Tanczos a declarat în cadrul conferinței „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România” că procesul de colectare manuală este ineficient și greu de gestionat, mai ales în mediul rural.
El susține implementarea unui sistem centralizat de colectare automată, care să faciliteze recuperarea ambalajelor reutilizabile în aceste zone.
„Dacă avem soluții alternative, fiabile, bune, este mult mai ușor să organizăm colectare automată și la nivelul comunelor”, a declarat senatorul UDMR.
Tanczos a dat exemplul județului Harghita, unde un singur aparat de preluare a ambalajelor (RVM) este conectat la toate magazinele din zonă printr-o aplicație care citește bonurile emise în cadrul SGR. Acest sistem, spune el, ar putea fi extins pentru a elimina complet colectarea manuală în multe alte regiuni din țară.
Proiect de lege pentru penalități și performanțe înalte
Pe lângă soluțiile tehnice, Tanczos a subliniat necesitatea impunerii unor penalități în sistemul de colectare și reciclare, astfel încât să se atingă țintele stabilite pentru SGR. Fostul ministru a precizat că a depus la Senat un proiect de lege în acest sens, care vizează penalizarea entităților ce nu își îndeplinesc obligațiile în domeniul reciclării.
„Trebuie să impulsionăm sistemul să aibă performanțe dintre cele mai înalte”, a adăugat senatorul.
Barna Tanczos a subliniat că aceste măsuri sunt esențiale pentru îmbunătățirea funcționării Sistemului de Garanție-Returnare și pentru creșterea eficienței acestuia.
Beneficii și posibile efecte adverse ale SGR
Deși Tanczos consideră că Sistemul de Garanție-Returnare aduce multiple beneficii, el a atras atenția că există și riscul apariției unor efecte negative, cum ar fi influența sistemului asupra comerțului liber.
„SGR este un sistem extraordinar de bun cu efecte pozitive, dar poate să aibă și efecte adverse”, a afirmat fostul ministru.
Creșterea ratei de returnare a ambalajelor
Conform datelor oferite de RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, rata de returnare a ambalajelor a crescut semnificativ în luna septembrie. Peste 81% dintre ambalajele marcate cu sigla „SGR” au fost returnate de consumatori în această lună, față de 78% în august. În total, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje doar în luna septembrie.
De la lansarea sistemului, în decembrie 2023, până în septembrie 2024, au fost returnate în total 2,32 miliarde de ambalaje. Aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate reciclatorilor, asigurând astfel reintegrarea materialelor în circuitul economic, potrivit principiului „bottle-to-bottle”. Acest sistem asigură reutilizarea eficientă a materialelor și contribuie la protejarea mediului.