Adio, spațiul Schengen?
Adio, spațiul Schengen?! Cu regret Nicu Ștefănuță, eurodeputat independent, afiliat grupului politic Verzilor, a anunțat, vineri, că aderarea la spațiul Schengen are șanse aproape zero. În România, acest aspect este perceput de oameni ca o înfrângere a clasei politice actuale. Astfel că, acum, există riscul ca oamenii să interpreteze această situație ca un motiv să voteze extrema dreapta. Potrivit spuselor sale, extrema dreapta a fost o problemă de la început. Din cauza ei, România nu a obținut încă aderarea la spațiul Schengen.
Din punctul lui de vedere, dacă oamenii vor vota AUR de supărare ar putea agrava problema. Nicu Ștefănuță a avertizat că, dacă extrema dreapta va prelua guvernarea, aderarea României la spațiul Schengen nu se putea realiza nici în deceniul următor.
„Din cauza extremei dreapta nu avem noi Schengen acum. Din cauza extremei dreapta care mătură Austria şi face ca Nehammer să se ia după extrema dreapta nu avem Schengen. Din cauza rezultatului din Olanda, care a dus extrema dreapta la putere, nu avem Schengen acum.
Şi atunci soluţia să alegi AUR din supărare pentru Schengen este exact contraindicată, este tratamentul greşit. Va face problema şi mai groasă. Suntem împinşi cu aderarea la Schengen spre anul 2025, dar dacă noi venim cu extrema dreaptă la guvernare, subiectul Schengen va fi închis pentru următorul deceniu”, a declarat, vineri, Nicu Ştefănuţă la o conferinţă organizată de Biroul Parlamentului European în România.
Aderarea la spațiul Schengen ar putea influența alegerile din 2024
Cu trei zile în urmă, Rareș Bogdan a anunțat că aderarea României în zona de liberă circulație va avea un impact semnificativ asupra alegerilor din 2024. Conform spuselor sale, există șanse mari ca țara să adere la spațiul de liberă circulație în anul următor.
Rareș Bogdan a menționat că există șanse mici pentru o ședință extraordinară. În schimb, a subliniat că perspectivele de a adera în 2024 sunt mari, motivând acest lucru din mai multe considerente. Cătălin Predoiu a exprimat prudență, dar atât el, cât și Luminița Odobescu, au vorbit despre o îmbunătățire a relațiilor cu Austria.
Aceasta ar include reluarea dialogului diplomatic și abordarea tuturor aspectelor diplomatice, inclusiv o chestiune remarcabilă: retragerea ambasadorului român dintr-un stat european, care nu s-a întâmplat niciodată în cei 33 de ani de democrație post-decembristă în România. Rareș Bogdan a explicat că această situație a avut loc pentru prima dată acum un an, ca urmare a deciziei considerate nedrepte a Austriei împotriva României.