Românii şi germanii au aproximativ acelaşi comportament în ceea ce priveşte neplata la timp a ratelor bancare şi înregistrează în proporţii asemănătoare, de 34% şi respectiv 33%, întârzieri la plata ratelor bancare.
Atunci când vine vorba de întârzieri la plata chiriilor, polonezii înregistrează cel mai ridicat procentaj – 29%, în timp ce doar 6% dintre români au întârzieri la plata chiriilor, potrivit unui studiu realizat de Grupul Kruk, în şapte state europene unde desfăşoară operaţiuni – Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România, Germania, Italia şi Spania.
În ceea ce priveşte creditele ipotecare, spaniolii se află pe primul loc cu un procentaj de 29%, în timp ce respondenţii din celelalte şase ţări participante la studiu, înregistrează întârzieri cu un procentaj între 10% pentru România şi 17% pentru Germania. Pentru aceste tipuri de plăţi, polonezii înregistrează cel mai scăzut procentaj, doar 2% dintre respondenţi.
La plata utilităţilor, gaz şi electricitate, 35% dintre români au răspuns că au întârzieri la plata acestor utilităţi, comparabil cu rezultatele înregistrate de către respondenţii italieni (38%). Opusul acestor rezultate este prezentat de către Republica Cehă (8%) şi Germania, cu 14%.
Polonezii, în proporţie de 27%, şi românii, cu un procentaj de 22%, înregistrează întârzieri la plata facturilor de telefonie mobilă, în timp ce doar 8% dintre germani au înregistrat întârzieri ale acestor plăţi.
Cercetarea a fost realizată în perioada 19-26 octombrie 2016 a avut ca scop aflarea opiniilor şi atitudinilor locuitorilor diferitelor ţări referitoare la finanţe, produsele de credit şi probleme legate de datorii. Studiul reprezentativ la nivel naţional pentru România, a fost implementat pe un eşantion de 1.000 de persoane, care utilizează internetul şi au vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.
AGERPRES