Pe lângă poluarea inerentă din marile oraşe, mai există un element care ne afectează serios sănătatea: este vorba despre norii de praf ce se ridică de pe şantiere.

Legislaţia există, dar nu este respectată

Din păcate, unii constructori nu respectă legislaţia în vigoare: nu pun prelate pe blocurile la care lucrează și nici nu stropesc drumurile.

Echipa de la Inspectorul PRO a aflat că pentru firmele care construiesc este mai avantajos de multe ori să achite jumătate din amendă decât să facă investiții. Tot legea le permite să-și facă propriile analize, astfel că, surpriză, rezultatele sunt mereu conforme.

Într-o zonă din Sectorul 6 al Capitalei, la doar câţiva kilometri de Palatul Cotroceni, norii de praf se înalță ca în deşert, din cauza unui şantier şi a unei staţii de beton, relatează stirileprotv.ro.

“Nu-ţi dai seama azi de efecte, nici mâine, dar peste 10 ani… Vă daţi seama în ce stare o să ajungă copiii care cresc aici şi se joacă la locul de joacă…”, spune un localnic, Cristi Uricec.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Muncitorii de pe şantiere găsesc imediat soluţii, dacă văd că sunt filmaţi

Legislaţia este clară când vine vorba despre şantiere. Trebuie puse prelate pe blocuri, drumurile de acces, stropite permanent cu apă, iar roțile camioanelor, spălate. În cazul şantierului din filmarea celor de la Inspectorul PRO, asta nu se întâmplă. Când au observat echipa de filmare, cei de pe şantier au găsit o soluţie de compromis, insuficientă însă: au pus apă în cupa unui utilaj şi au stropit drumul.

Staţia de beton, aflată la mică distanţă de blocurile locuite, contribuie şi ea din plin la calvarul oamenilor din zonă. Praful negru se adaugă la cel alb şi formează un adevărat nor toxic.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Oamenii au depus plângeri după plângeri la autorităţi timp de un an, însă controalele autorităţilor nu au avut efect. Poliţia Locală a venit în control de patru ori şi a dat tot atâtea amenzi. Iar cei de la Garda de Mediu au dat amenzi de trei ori şi au obligat, tot de trei ori, firmele să ia măsuri pentru oprirea poluării în zonă.

Şeful Gărzii de Mediu a venit în control

Octavian Berceanu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, a fost chemat la faţa locului, însă activitatea de pe şantier s-a oprit imediat, cei de acolo fiind probabil anunţaţi de sosirea autorităţilor.

“Nu sunt fericit cu modul în care se acţionează şi se întâmplă în teren… Au mai fost, au dat amenzi şi nu se întâmplă mare lucru.

Probabil, cei care construiesc pot plăti jumătate din minim şi orice am face noi, indiferent de cuantumul amenzii, dacă am da amendă minimă sau maximă, tot plătesc jumătate din minim şi e o legislaţie care pot spune că facilitează o astfel de infracţionalitate…

Cât s-au luat măsurătorile linişte, o oră! După care, din nou, au dat drumul la treabă… A fost la propriu o scenetă. Se auzeau păsărele, era mai linişte de atât nu a fost niciodată…”, a spus Berceanu.

România apare în statistici cu 23.000 de decese pe an care au ca sursă poluarea şi cu 1,2 miliarde de euro cheltuite anual pentru bolile provocate de poluare.

Cât despre locuitorii Bucureştiului, Institutul Naţional de Sănătate Publică afirmă că durata de viaţă a acestora este mai mică cu 4 ani din cauza aerului poluat.

Sursă foto: Dreamstime