Vremea o ia razna! Mercurul din termometre atinge valori de primăvară

Vremea o ia razna în România! În această perioadă, temperaturile maxime din toată țara sunt cu peste 10 grade mai mari decât media normală pentru începutul lunii ianuarie și va continua să fie cald și în următoarele zile.

Totuși, acest fenomen meteo nu este ceva neobișnuit în ultimii ani, ne explică Florinela Georgescu de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Temperaturile nocturne, care variază în general între -4…4 grade Celsius, sunt de fapt normale pentru cât ar trebui să fie ziua în această lună. În mod normal, nopțile de ianuarie ar trebui să fie mult mai reci, cu temperaturi de la -10 grade Celsius până la -12 grade Celsius în zonele depresionare și sub 0 grade Celsius în orice regiune a țării.

Aceasta este o situație mai neobișnuită pentru luna ianuarie, care ar trebui să fie, în mod normal, cea mai rece lună din an. Totuși, nu este ceva surprinzător dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în ultimii ani. De exemplu, în februarie 2024, am avut cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată, iar ianuarie 2023 a fost și ea cea mai caldă lună ianuarie din istorie.

ANM Florinela Georgescu
Florinela Georgescu (SURSA FOTO: YouTube, Digi24HD)

Va începe să se răcească, vineri, 10 ianuarie 2025

Vremea deosebit de caldă de acum va continua până la sfârșitul săptămânii. De vineri, însă, se va răci treptat, mai întâi în vest, nord și centru, iar sâmbătă în toată țara. Sâmbătă, maximele vor fi între -1…6 grade Celsius, în timp ce vineri vor fi între 8…18 grade Celsius. Așadar, sâmbătă va fi o scădere de 10-12 grade Celsius față de zilele acestea.

Pe parcursul weekendului și începutul săptămânii viitoare, temperaturile aerului vor rămâne normale pentru această perioadă. Totuși, pe termen mai lung, e posibil să apară și episoade de frig mai intens, ceea ce este obișnuit în ianuarie și februarie.

Ar putea ninge săptămâna viitoare

Răcirea ar putea aduce și precipitații sub formă de ninsoare, mai ales în jumătatea de est a țării, inclusiv în zonele joase. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza pătrunderii maselor de aer rece din estul și nord-vestul Europei.

Pentru ca să ningă mai serios în sudul țării, inclusiv în București, ar fi nevoie ca activitatea ciclonilor din zona Mării Mediterane să se intensifice.