La întrebarea ‘Aţi vota cu un partid nou-înfiinţat?’ – 64,9% au răspuns ‘Nu’ în vreme ce 24,9% au răspuns afirmativ. Potrivit aceluiaşi sondaj de opinie, cei care pun condiţii de acceptare a unui nou partid sunt în proporţie de 6,3%, iar procentul celor nehotărâţi este de 3,6%.

În acelaşi timp, 59,3% dintre respondenţi susţin că Partidul Poporului Dan Diaconescu va intra în 2012 în Parlament, în vreme ce 34,6% nu cred acest lucru.

De asemenea, 48% dintre cei intervievaţi nu cred că Partidul România Mare va intra în Parlament, în vreme ce 42% afirmă că PRM va redeveni o formaţiune politică parlamentară. Un procent de 8% afirmă că nu ştiu să răspundă la această întrebare, în vreme ce 2% dintre intervievaţi nu au dorit să răspundă în niciun fel.

Pe de altă parte, UDMR va rămâne în Parlament, crede majoritatea celor intervievaţi, chiar dacă pe eşichierul politic a apărut partidul lansat de Laszlo Tokes. Astfel, 53% dintre participanţii la sondajul IRES au spus că UDMR va intra în Parlament în 2012, 35% sunt de părere că această formaţiune nu va mai intra în Parlament, 10% au spus că nu ştiu în vreme ce 2% nu au dorit să răspundă.

Sondajul relevă în acelaşi timp faptul că peste 56% dintre români au votat în ultimii 10 ani cu un singur partid, iar 33,1% – cu mai multe formaţiuni politice. Aproape 10% au precizat că nu au votat cu niciun partid în acest interval de timp.

În ceea ce priveşte identificarea liderilor principalelor partide parlamentare, se remarcă faptul că 48% dintre participanţii la sondaj nu au ştiut cine este preşedintele PDL, în vreme ce doar 42% l-au indicat în această funcţie pe Emil Boc. De asemenea, 54,8% l-au identificat pe Victor Ponta ca lider al PSD iar 54,9% – pe Crin Antonescu ca preşedinte al PNL. În ceea ce priveşte UDMR, doar 12% dintre repondenţi au ştiut că Hunor Kelemen este liderul acestei formaţiuni politice.

Totodată, participanţii la sondajul IRES consideră, în proporţie de 51%, că PDL nu va renunţa la culoarea portocalie, în vreme ce 33% cred că democrat-liberalii îşi vor alege o altă culoare. De asemenea, 14% au răspuns că ‘nu ştiu’.

Sondajul IRES a fost realizat la începutul lunii decembrie 2011, pe un eşantion de 1.375 de indivizi, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,69%. Acesta a urmărit realizarea unei radiografii a cunoştinţelor politice de bază ale respondenţilor, precum şi conturarea unor prognoze realizate de oamenii obişnuiţi privind evoluţiile mediului politic din România. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic.
SURSA: Agerpres