Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat amenzi record din toamna anului 2023, odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 1.194. Despre ce este vorba mai exact?
Amenzi record pentru campare ilegală în Delta Dunării
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a intensificat măsurile de protecție a mediului prin aplicarea unor amenzi semnificative pentru camparea ilegală în rezervație. Totodată, ARBDD a anunțat unele excepții de la interzicerea folosirii năvoadelor și a setcilor în anumite condiții, având în vedere scăderea nivelului fluviului Dunărea sub cota de 50 de centimetri.
În urma adoptării Hotărârii de Guvern nr. 1.194 în toamna anului 2023, cuantumul amenzilor pentru campare ilegală în Delta Dunării a crescut semnificativ, ajungând la valori cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Această măsură a condus la aplicarea unor amenzi în valoare totală de 790.000 de lei până în prezent, o sumă considerabil mai mare decât în anii anteriori.
Conform datelor furnizate de ARBDD, anul trecut au fost aplicate 119 amenzi în valoare totală de 598.000 de lei, în timp ce în primele șapte luni ale acestui an au fost aplicate 35 de amenzi, însumând 192.000 de lei. Cele mai multe sancțiuni au fost impuse pe plajele Vadu, Corbu, pe brațul Sfântul Gheorghe, canalul Dunavăț și în complexul Șontea-Sireasa.
De remarcat este faptul că sumele obținute din aceste amenzi sunt încasate la bugetul de stat, și nu de către Administrația Rezervației.
ARBDD anunță excepții privind utilizarea năvoadelor și setcilor
Pe lângă măsurile de protecție a mediului, ARBDD a introdus și unele excepții în ceea ce privește interzicerea folosirii năvoadelor și a setcilor în perimetrul rezervației, ca urmare a scăderii nivelului Dunării sub 50 de centimetri.
Conform regulilor generale, năvoadele nu pot fi folosite de pescari în Delta Dunării în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2024. Cu toate acestea, există o excepție pentru complexul Razim-Sinoe, unde utilizarea năvoadelor este permisă chiar și atunci când cota Dunării scade sub 50 de centimetri, deoarece fluviul nu influențează nivelul apei din acest complex.
În ceea ce privește setcile, acestea pot fi utilizate atunci când nivelul Dunării scade sub 50 de centimetri în dreptul orașului Tulcea, cu condiția ca mărimea ochiului plasei să fie de cel puțin 70 de milimetri. Această excepție se aplică pe Dunăre, brațele sale, Dunărea Veche, golful Musura și meleaua Sfântu Gheorghe.
Conform Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos din Galaţi, nivelul Dunării a scăzut săptămâna aceasta sub 50 de centimetri în portul Tulcea, atingând 45 de centimetri marți dimineața, cu tendința de scădere în zilele următoare. Cel mai mic nivel înregistrat în portul Tulcea a fost în anul 2003, când Dunărea a atins cota de doar 5 centimetri.