Guvernul, Parlamentul și partidele politice primesc o lovitură devastatoare de la români. Potrivit primului barometru al vieţii religioase din România, prezentat miercuri în Aula Academiei Române., Guvernul are 13,7%, Parlamentul – 9,5% iar partidele politice 9,1%, fiind pe ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor.

Biserica, Armata şi Academia Română ocupă primele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere acordat de români, potrivit primului barometru al vieţii religioase din România, prezentat miercuri în Aula Academiei Române.

Conform barometrului, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, la capitolul încredere, după Biserică – 71,2% (41,4% – foarte multă; 29,8% – multă), pe locul al doilea se află Armata, cu 61,8% (17,8% – foarte multă; 44% – multă), urmată de Academia Română, cu 45,6% (9,4% – foarte multă; 36,2% – multă), Primăria, cu 43% (11% – foarte multă; 32% – multă); Poliţia, cu 41,1 (11,4% – foarte multă; 29,7% – multă) şi Ministerul Sănătăţii, cu 34% (6,3% – foarte multă; 27,7% – multă).

Sondajul, într-un moment de tensiune maximă pe scena politică

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic. El a fost făcut în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Trebuie spus că sondajul vine într-un moment în care PNL, alături de USR-PLUS și UDMR încearcă creionarea unei majorități parlamentare și formarea Guvernului. Discuțiile sunt extrem de aprinse în condițiile în care Ludovic Orban cere poziția de la Camera Deputaților, râvnită de USR. Pe fondul acestor tensiuni, negocierile s-au blocat iar Orban, președinte al PNL, a încercat să-l scoată pe Florin Cîțu din joc și să se pună el, din nou premier. Planul său nu a avut însă sorți de izbândă.